MY GUEST BOOK

Followers

My Blog Awards 2008/2009

Thursday, June 11, 2009

Red Bean Stollen




Projek Meroti lagi...roti dan roti lagi


RESEPI RED BEAN STOLLEN
copy paste dari blog MamaFami - Terima Kasih



ROTI ASAS CHEF AINI SALIM
Source : Intan's Blog

Ingredients :
800g flour
300g lukewarm water (the amount may vary according to the flour)
120g castor sugar
50g margarine
2 packets (22 g) dried instant yeast
2 eggs (small)
1 teaspoon salt
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon milk powder
1 teaspoon bread improver

Method :
1. Place flour, castor sugar, dried instant yeast, eggs, salt, baking powder, milk powder and bread improver in a mixing bowl.

2. On the mixer and pour water, a little at a time until the flour almost combined.

3. Add in the margarine and continue kneading. Add more water if needed. Knead till a soft and smooth dough is formed.

4. Make into a big round ball and leave to prove till double the size.

5. Punch down the dough to let the air out. Knead and ready to shape.

6. Bake in a preheated oven at 180 C for 18 - 20 minutes.



Langkah (7) bentuk ulat bulu...dpt cara-cara tu dari blog ResipiDiana ..depa dok panggil RED BEAN STOLEN..saya tepek cara2nya di sini ya..Thanks Diana!!


Sediakan inti kacang merah seberat 50 gram setiap satu dan dibulat-bulatkan. Ketepikan.


1. Leperkan doh diatas papan
2. Diisikan dengan inti kacang merah lalu dibungkus.
3. Bulat semula bahagian yang dibungkus diletakkan diatas papan canai dan canai doh yang telah diisi dengan inti kacang merah.
4. Hiris doh menggunakan hujung pisau tajam yang dicelup tepung. Hiris jangan putus hingga kebawah. Hanya dipermukaan sahaja.
5. Terbalikkan doh tersebut. Gulung doh dengan bentuk hirisan melintang.
6. Susun doh dalam loyang, dibiarkan 40 minit.
7. Doh yang telah naik siap untuk di bakar



3 comments:

ain said...

cantiknya rotiiiii!!!!suka tengok!

Anonymous said...

Kak Fida, cantek lingkaran roti akak tue..ramai plak beroti sekarang ek.hehe

FiDa@aMiDa said...

kak ain, ijan
jom lah buat sama2