Menu 13-6-09
Udang Tempura (saya tak buat sos kicap)
Sayur Kangkung
RESEPI Udang Tempura
& Sos Kicap Halia
& Sos Kicap Halia
dipetik dari Buku Resepi 30 Minit
Chef Kamarul
Sajian - 4 orang
Masa penyediaan - 20 minit
Bahan-bahan
8-10 ekor Udang
1 sudu kecil Jus limau
Garam secukup rasa
Lada putih secukup rasa
Adunan Tempura
150gm Tepung tempura
1 biji telur
200ml air sejuk
Sos
4 sudu besar Kikkoman (kicap cair Jepun)
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil halia muda (dikisar)
Bahan Sampingan/Hiasan
1 batang lobak putih (di hiris)
1 batang lobak merah (dihiris)
1 biji Lada Benggala (dihiris)
50gm cendawan tiram
100gm brokoli
100gm bunga kobis
Cara-cara
1. Bersihkan udang. Kemudian perap dengan jus limau, garam dan lada putih seketika.
2. Untuk membuat adunan tempura, campurkan tepung dan telur bersama air sejuk. Pastikan betul-betul sebati dan tidak terlalu pekat.
3. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan ke dalam adunan tepung tempuran dan goreng sehingga kekuningan
4. Untuk membuat sosnya, campurkan semua bahan sehingga sebati
2 comments:
Kak Dubai ada kangkung ek kak? wah...bestla..boleh buat kangkung goyeng, tambah belacan pun sodap..hehe... udang tu memikat betul la..
ijan
aah Dubai ada kangkung, bendi, petai, serai, halia
aah kangkung goreng belancan mmg sedap hehehhe
kangkung seikat dlm RM2 okaylah nak makan punye pasal
Post a Comment