MY GUEST BOOK

Followers

My Blog Awards 2008/2009

Thursday, June 25, 2009

Kari Kepala Ikan Merah



Hari ini saya masak kari kepala Ikan Merah....first time saya beli ikan merah yang "big size" ni hehehehehe...


RESEPI KARI KEPALA IKAN UTARA
MyResepi anis sp - Terima kasih

Bahan-bahan ( 4 org )
kepala ikan besar lebih kurang 600g ikan aper2 pon takpe (saya guna ikan merah)
8 biji kacang bendi (saya tak letak sebab tak beli)
2 biji cili potong dua
1 biji tomato
1 1/2 bungkus rempah kari ikan
sedikit halba campur
santan pekat 1/2 cawan
daun kari
1/2 cawan santan cair
4 biji bwg merah n 1 ulas bwg putih (tumbuk sehingga halus)
2 biji bwg merah n 1 ulas bwg ptih (potong nipis untuk di tumis)
air
garam

Cara-cara
1. mula2 letakkan rempah/serbuk kari dlm 1 mangkuk campur bersama santan cair air perahan asam jawa
2. tumbuk bwg merah n bwg putih gaulkan bersama2 rempah tadi
3. panaskan minyak tumis halba campur bersama2 bwg merah setelah kekuningn mskkan daun kari
4. masukkan bancuhan rempah kari tadi ...tutup periuk n kecilkan api
5. msk sehingga pecah minyak kemudian mskkan sedikit air dan santan pekat
6. setelah mengggelegak mskkan kepala ikan,kacang bendi,cili ,tomato,n garam secukup rasa


Petua
kari tu bau wangi dan rasa melekat ditangan macam kari ikan oleh mamak penang.
-->perah santan bersama asam jawa, bila rempah kari dh agak masak, baru masukkan santan yang bercampur asam jawa tadi. Inilah petua yang my mum ajarkan.

4 comments:

blogresipi said...

Besaunye kepala ikan tu Kak Fida... bestnye. Dulu konon nak buat la kari ikan mcm nie..sampai sekarang halba campur tue tak terusik dok dlm gobok kat dapur.hehe

ain said...

akak jrg dpt masak kepala ikan sebab hubby tak mkn kepala ikan. kalau teringin nk mkn, tepon mak kat kg tlg masakkan.hihi

JiEjAh_DeEn said...

dapnyerrrrr ... tp akak ngeri sket la mida nak masak kepala ikan yg besar² hahahaha

FiDa@aMiDa said...

ijan

kadang2 akak pon terlupa nak letak halba campur tu bila buat kari ikan..so stok berlambak2 kat almari hehehhe

kak ain
sapa pon tak berapa suka makan kepala ikan ni tapi incik hubby punye prebet so buatlah hehehhe


kak jiejah
betul tu kak...ikan ni beli tak siang siap-siap sbb malas nak beratur lama pjg sgt...time mida nak siang ikan ni seram je besar sgt...abis tangan ni luka-luka sbb insang dan duri ikan ni besar sgt