Resepi ini dari my sis dia memang belajar kursus masakan kat UitM dulu...so nanti saya updatekan resepinya ya...memang sedap sesuai untuk di makan bebila masa..boleh makan dengan nasi putih, nasi minyak, nasi tomato, nasi impit pon boleh gak....selalu my sis Kak Gee buat ayam kelio ni makan dengan nasi impit waktu pagi raya..
RESEPI LENGKAP AYAM KELIO
Bahan-bahannya:-
½ ekor ayam (dipotong 4)
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 batang serai
1 helai daun kunyit
1/2 cawan cili boh
1 biji kelapa (diperah dan ambil santannya)
*(saya guna santan kotak cair brand kara 100ml)
Bahan2 di kisar (blend)
3 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
Cara menyediakannya:-
1. Tumbuk halia, bawang besar dan bawang putih hingga lumat. (blend)
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk tadi sehingga garing dan berbau wangi.
3. Masukkan cili boh dan tumis sehingga cili masak. (campur air sket bagi cili masak)
4. Kemudian masukkan santan kelapa, serbuk kunyit, serai dan daun kunyit dan biarkan mendidih.
5. Masukkan daging ayam dan biarkan hingga masak. Kemudian rasalah garam/gula secukupnya.
6 comments:
ayam kelio...huh cam sedap jer..sumer menu akak nmpk sedap..hahah..
kak ym cumeen@yahoo.com
kekadang online...
sedapnyer.. lama x masak ayam kelio nih..
ayam kelio la pulak fida. sedap ni kalau mkn ngan ns pilaf.hihi
sedapnye.. yum yum. nanti ade bazaar buat byk2 dgn nasi tomato ye ;)
Nama ayam kelio ni canggih la... makan dengan roti naan pun boleh ni... sedapnye
ujin
nanti kita chat bile free
fairus
aah sekali tukar selera
kak ain
heheheh nasi pilaf
syiqim
hehehhehe
blogresepi
boleh2 roti nan, roti arab pon boleh hehehe
Post a Comment