MY GUEST BOOK

Followers

My Blog Awards 2008/2009

Sunday, May 24, 2009

Steam Banana Cake

Projek hari ini...exceli malas nak buat apa-apa yang special tapi petang tadi dok terpandang kat dapur ada pisang 4 biji yang tak laku dah nak hitam-hitam tak da sapa nak nak makan....pusing-pusing blog kak ain ternampak resepi kek pisang kukus ni..so trylah tadi..mmg gebu cantik naik..sedap dan lembut...Terima kasih sudi kongsi resepi..selalu saya buat kek pisang bakar...1st buat kek pisang kukus ni.
So saya buat 2 adunan memandangkan ada pisang 4 biji...dapatlah 10 biji acuan tin kecil dan so ada lebihan adunan kek tu letak satu dalam acuan kek yang besar sedikit (mcm bentuk tayar kereta tu) hehehehhe


RESEPI STEAM BANANA CAKE
Resepi Asal Noreen UK
saya copy paste dari blog k.ain - terima kasih



Bahan-bahan (10 biji bergantung pada size muffin cases)
2 biji telur100gm gula pasir
2 biji pisang masak - lecek (dapat dalam 200gm)
150gm tepung naik sendiri (saya guna tepung gandum je)
1 sudu teh baking powder (saya tambah baking powder sbb saya tak letak tepung naik sendiri)
1/8 camt soda bikarbonat
75gm minyak - perasa ikut suka eg. vegetable, canola, olive
(saya tak tau nak agak byk mana 75gm minyak tapi saya buat 75ml minyak)

CARA-CARA :-

1. ayakkan tepung bersama2 dengan soda bikarbonat dan ketepikan
2. kemudian di dalam mixing bowl pukul gula dan telur sehingga gebu dan kembang
3. masukkan pisang yang telah dilecek tadi dan pukul sehingga sebati
4. setelah itu masukkan pula tepung dan minyak sambil dikacau rata
5. tuangkan adunan ke dalam muffin cases yang telah disusunkan ke dalam muffin pan atau tin
6. kukuskan selama 15 min atau sehingga masak dengan api yang kuat


MENU HARI INI

Nasi Putih
Daging Blackpepper
Sayur kacang buncis + carrot + pecah telur




6 comments:

ain said...

senang kan nak buat. best part is the hasil. tembam sungguh!hehehe

p/s..tengok fida nyer blackpepper, teringat dg blackpepper akak yg dlm freezer. lama gak bertapa. senang la hr ni, tak yah masak.hihi

FiDa@aMiDa said...

kak ain

aah kukus je senang...lembut dan gebu :)

p/s daging blackpepper fida buat smlm pon buat byk hari ini tak yah msk

ZaiY said...

salam..
sedapnya kek pisang kukus tu, pisang byk kat umah ni tp sbb belum rajin, mkn gitu2 jela..heehee..
fida, karipap frozen tu ada jual kat k4 & choitram, popia pun ada brand yg sama, rasa boleh tahan gak..kdg2 cepat abis,try la ushar nanti ya..

nekPP said...

pehhh gebuzzz mcm saya!!! ekekeke ;p psstttt tunggu bawah lerrr nnti yerrr ahaks..;))

mother of two said...

wow.. tahniah!!!... nek pp, tolong tgg utk saya juga wokey

FiDa@aMiDa said...

zaiY - ok noted, nanti fida cari kat k4..emm choitram tu kat mana?

nekPP, shiela - zaaassssss hheeheheh