MY GUEST BOOK

Followers

My Blog Awards 2008/2009

Tuesday, May 26, 2009

Nasi Lemak & sambal paru & telur







Semalam tinjau-tinjau blog nekPP ternampak nasi lemaknya...macam tahu-tahu je memang dah lama tak buat nasi lemak...memandangkan stok ikan bilis import Msia ada lagi bolehlah buat nasi lemak...emmm tengok dalam peti sejuk ada lagi balance paru beli hari tu...so buatlah sambal paru dan sambal tumis telur....sambal paru tu goreng ter rentung sket itu nampak hitam je hehehe takpelah janji boleh makan hehehhehe




Resepi Nasi Lemak

copy paste dari blog kak hanieliza - terima kasih


Bahan2

1 kg beras AAA [basuh n toskan]


1 liter santan [5 cawan santan]


3 helai daun pandan koyakkan dan simpul]


3 keping hirisan halia3 ulas bwg merah [mayangkan]


garam secukupnyasedikit gula jika suka



Cara


1. Masukan semua bahan dlam periuk dan masak sehingga beras sebati dengan santan.


2. Bila nampak nasi kering, kacau rata dan tutup semula tudung. Biarkan ia sentiasa panas dalam periuk rice cooker.


3. Bila telah masak hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis, telur rebus, ikan bilis goreng, ulam timun dan kangkung rebus.



SAMBAL TUMIS IKAN BILIS


Bahan


250 gm ikan bilis [bersihkan dan buangkan kepala] - saya tukar kepada telur rebus


1 senduk cili kering mesin ]


3 labu bawang besar ] dimesin halussket belacan ]


1 cawan air asam jawa


2 labu bawang besar..mayang kasar


garam, gula, minyak untuk tumis



Cara


1. Tumiskan bahan yg dimesin halus sehingga wangi.

2. Masukkan air asam , ikan bilis, garam, gula dan bawang besar.

3. Masukkan air sedikit dan biarkan sambal mendideh dan pekat dengan api perlahan.

4. Bila dah naik minyak baru angkat.



4 comments:

ain said...

sedapnya smbal paruu!!!! akak suka makan sambal paru, tp yg lain tak suka pulak. so jrg le dpt buat..main beli aje. kalau sedap..sedap le. kalau takk...siannn akakkkk!!!

paij188 said...

fida.. kat mana beli paru!?? kemaruk nk makan nih..

nekPP said...

patut lerrr tersedakkk sedakkkk nenekkk ahaksss...sambal paruuu.. mane dpt ekhh..feberet tuhhh..

FiDa@aMiDa said...

kain - fida beli pon sket je sbb asben tak makan sgt saya yg kuat makan paru ni :)

fairus - paru tu beli kat fish market karama (kedai jual daging lembu tu..kat situ ada paru, hati lembu, perut lembu)

nekPP - ky ituler terliur nengok sambal sotong akak tu hehehe itu yg buat nasi lemak hari ni hehehe