MY GUEST BOOK

Followers

My Blog Awards 2008/2009

Saturday, May 23, 2009

Karipap


23/5/2009



Projek buat karipap dah lama tertangguh sebab malas nak uli tepung dan pulak tu saya ni tak pandai kelim karipap...(solution beli acuan karipap senang tak yah pening2 kepala). Hari ni terajin nak uli karipap sebab ada lebihan inti sardin masa buat food bazaar hari tu saje buat banyak frozenkan intinya. Resepi karipap ni my mother punye resepi...before this pernah buat karipap pusing masa kat Korea dulu tapi skrg malas nak pusing-pusing hehehe so buatlah karipap biasa je...satu adunan dapat lebih kurang 40 biji saiz sederhana..dah siap simpan frozen senang pagi-pagi just goreng je :)


Sambil buat karipap tu...buat bun sardin gak...tunggu BM menguli doh bun sardin tu..so sempatlah siap karipap ni



RESEPI KARIPAP (resepi my mom)


600gm tepung gandum


1 cawan minyak masak


1 sudu teh garam


1 sudu teh baking powder


1 cawan air sejuk (air dalam fridge)






CARA-CARANYA


1. Baking powder, garam campurkan dalam tepung


2. Masukkan minyak dalam tepung gaulkan sebati


3. Masukkan air sejuk..gaulkan sebati


* kalau doh tu lembik tambah sedikit je tepung


4. Uli dan canaikan macam biasa...bulat bulat2 letak inti kelimkan tepinya.


5. Dah siap semua boleh goreng..kalau buat lebih frozenkan.


*TIPS - untuk dapatkan gorengan karipap yang elok..semasa mengoreng gunakkan api yang sederhana sahaja..kalau guna api yang kuat karipap akan jadi gelembung-gelumbung mengerutu macam jerawat batu heheheh jgn mare

BUN Sardin kali ni malas nak buat macam jari jemari tu...so buat bun bulat-bulat je..





Menu hari ini


Nasi putih

Tofu Mapo

Budak-budak makan spaghetti semalam ada balance sket


RESEPI TOFU MAPO



Masa dok kat Korea dulu pernah makan Tofu Mapo ni....kali ini saya buat kurang pedas sebab anak-anak nak makan jugak..




Tofu/Tauhu di goreng terlebih dahulu (di potong dadu - tidak terlalu garing)

mix vege (saya letak banyak kalau nak letak sket je pon tak pe atau takkan letak pon tak pe)

Ko chu jang (cili paste korea) - Gantikan dengan cili boh ikut kepedasan masing-masing

Kan jang (kicap korea) - Gantikan dengan kicap manis cap kipas

Oyster sauce

Tomato sauce

beberapa ulas bawang putih (di blend)

beberapa ulas bawang merah (di blend)

sedikit tepung jagung

garam secukupnya

sedikit bijan



CARA-CARANYA


1. Goreng tauhu terlebih dahulu (tidak terlalu garing) angkat dan sejukkan.

2. Masukkan bawang putih, bawang merah.

3. Dah naik bau masukkan cili, kicap, oyster sauce, tomato, garam gaul sebati.

3. Masukkan mix vege gaul sebati.

4. Masukkan tauhu tadi.

5. Masukkan tepung jagung kacau sebati.

6. Taburkan bijan

7. Angkat dan hidangkan.

8. Makan bersama nasi semasa panas-panas






11 comments:

ZaiY said...

sy pun malas nak buat karipap sbb byk keje kan, tp mkn sdap. sllu duk beli yg frozen je(brand KG pastries from msia)

FiDa@aMiDa said...

ZaiY

aah betul tu fida pon kalau buat karipap ni boleh kira lah berapa kali buat mmmg tak suka buat leceh...kat sini ada yg jual karipap frozen from msia ke? kat mana tu?

nekPP said...

amboiiiiiiiiiiii pojek weekenddddd..meriahh meraihhhh ;p

FiDa@aMiDa said...

nekPP

ky..kek lumut tu pon sedap gak tu heheh kena buat minum petang hehehhe

tak tido lg ker?

izan said...

salam mida.. izan nak minta resepi kek lumut.....mana tu

paij188 said...

masak je la keje kite ni kan? dulu bole dikatakan selalu say abuat karipap sebb banyak permintaan kawan2 hubby kat ofis.. jual la kat diorg. sejak lepas bersalin.. tak pernah dah buat karipap. ape2 pun Fida, resipi tauhu tu nice! kurang lemak sesuai utk yang nk jag badan

Syigim said...

fida..bile fida tulis recipe tu recipe mak fida, teringat kat my arwah mak. recipe karipap yg i tau pun, recipe mak le... :)

sedapnye.......nk buat karipap le minggu ni! :)

FiDa@aMiDa said...

fairus

aah tauhu je simple resepi tak melemakkan badan hehhe trylah

nuralisha
kek lumut resepi dia kat rumah mat gebu :)

FiDa@aMiDa said...

syiqim

smlm pon YM dgn mak minta resepi karipap ni..dulu2 saya tak gemar ke dapur..dah dok jauh baru nak tanya itu ini dgn mak..byk lagi ilmu masih tak sempat nak transfer huhuhu

oo ya ker bolehlah share resepi arwah mak syiqim tu mana tau lagi sedap dari resepi ni :)

ain said...

salam fida, tq singgah blog akak. akak add fidah ye.

akak pun lama plan nak buat karipap guna resipi arwah MIL. sampai la ni tak terbuat2. malas sungguhhh!!!

FiDa@aMiDa said...

salam kak ain.

ok nanti kita tukar2 link :)
lupa nak berkenalan pjg lebar...kak ain tinggal kat mana?