Projek buat karipap dah lama tertangguh sebab malas nak uli tepung dan pulak tu saya ni tak pandai kelim karipap...(solution beli acuan karipap senang tak yah pening2 kepala). Hari ni terajin nak uli karipap sebab ada lebihan inti sardin masa buat food bazaar hari tu saje buat banyak frozenkan intinya. Resepi karipap ni my mother punye resepi...before this pernah buat karipap pusing masa kat Korea dulu tapi skrg malas nak pusing-pusing hehehe so buatlah karipap biasa je...satu adunan dapat lebih kurang 40 biji saiz sederhana..dah siap simpan frozen senang pagi-pagi just goreng je :)
Sambil buat karipap tu...buat bun sardin gak...tunggu BM menguli doh bun sardin tu..so sempatlah siap karipap ni
RESEPI KARIPAP (resepi my mom)
600gm tepung gandum
1 cawan minyak masak
1 sudu teh garam
1 sudu teh baking powder
1 cawan air sejuk (air dalam fridge)
CARA-CARANYA
1. Baking powder, garam campurkan dalam tepung
2. Masukkan minyak dalam tepung gaulkan sebati
3. Masukkan air sejuk..gaulkan sebati
* kalau doh tu lembik tambah sedikit je tepung
4. Uli dan canaikan macam biasa...bulat bulat2 letak inti kelimkan tepinya.
5. Dah siap semua boleh goreng..kalau buat lebih frozenkan.
*TIPS - untuk dapatkan gorengan karipap yang elok..semasa mengoreng gunakkan api yang sederhana sahaja..kalau guna api yang kuat karipap akan jadi gelembung-gelumbung mengerutu macam jerawat batu heheheh jgn mare
BUN Sardin kali ni malas nak buat macam jari jemari tu...so buat bun bulat-bulat je..
Masa dok kat Korea dulu pernah makan Tofu Mapo ni....kali ini saya buat kurang pedas sebab anak-anak nak makan jugak..
11 comments:
sy pun malas nak buat karipap sbb byk keje kan, tp mkn sdap. sllu duk beli yg frozen je(brand KG pastries from msia)
ZaiY
aah betul tu fida pon kalau buat karipap ni boleh kira lah berapa kali buat mmmg tak suka buat leceh...kat sini ada yg jual karipap frozen from msia ke? kat mana tu?
amboiiiiiiiiiiii pojek weekenddddd..meriahh meraihhhh ;p
nekPP
ky..kek lumut tu pon sedap gak tu heheh kena buat minum petang hehehhe
tak tido lg ker?
salam mida.. izan nak minta resepi kek lumut.....mana tu
masak je la keje kite ni kan? dulu bole dikatakan selalu say abuat karipap sebb banyak permintaan kawan2 hubby kat ofis.. jual la kat diorg. sejak lepas bersalin.. tak pernah dah buat karipap. ape2 pun Fida, resipi tauhu tu nice! kurang lemak sesuai utk yang nk jag badan
fida..bile fida tulis recipe tu recipe mak fida, teringat kat my arwah mak. recipe karipap yg i tau pun, recipe mak le... :)
sedapnye.......nk buat karipap le minggu ni! :)
fairus
aah tauhu je simple resepi tak melemakkan badan hehhe trylah
nuralisha
kek lumut resepi dia kat rumah mat gebu :)
syiqim
smlm pon YM dgn mak minta resepi karipap ni..dulu2 saya tak gemar ke dapur..dah dok jauh baru nak tanya itu ini dgn mak..byk lagi ilmu masih tak sempat nak transfer huhuhu
oo ya ker bolehlah share resepi arwah mak syiqim tu mana tau lagi sedap dari resepi ni :)
salam fida, tq singgah blog akak. akak add fidah ye.
akak pun lama plan nak buat karipap guna resipi arwah MIL. sampai la ni tak terbuat2. malas sungguhhh!!!
salam kak ain.
ok nanti kita tukar2 link :)
lupa nak berkenalan pjg lebar...kak ain tinggal kat mana?
Post a Comment