MY GUEST BOOK

Followers

My Blog Awards 2008/2009

Friday, May 22, 2009

Mexican Bun a.k.a Roti Boy





21/05/2009


Mexican Bun a.k.a Roti Boy

Projek rotiku tergendala sebab budak-budak tak tido lagi petang ni...so lepas makan malam baru nak bermula menguli tepung..nasib lah ada BM...so save sket masa menguli tu

1st buat roti ini menjadi suka hati...terima kasih kak Ina Inahar sebab sudi share resepi..Roti ni tak berapa nak hitam sangat sbb letak sket je cofee anak-anak tak berapa suka cofee..pastu saya tabur atas topping roti ni dengan coklat rice..


so bagi minat budak-budak nak makan
Time nak masak roti ni budak2 sanggup tak tido lagi tu..dah dekat pukul 11 lebih semata-mata nak makan roti mama buat


so inilah gambar model2
bila tanya sedap tak? diaorg tunjuk tanda best
kat Dubai ni rasanya tak da lagi cawangan roti boy...
lepas ni bolehlah buka satu cawangan kat sini :)



Resepi Mexican Bun a.k.a Roti Boy

Bahan-bahan ( 17 biji bun )

Filling

-200 gm mentega
-1/2 teaspoon vanilla essence
-70 gm brown sugar


Topping

-200 gm mentega
-160 gm gula icing
-3 biji telur grade A- pukul sedikit
-1 suduk kecil perisa kopi

(boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee
dengan 1 sudu besar air panas) *saya letak sket je
-200 gm tepung gandum

Doh Roti

-500 gm tepung berprotin tinggi- di ayak
-2 sudu kecil
bread improver+ 2 sudu kecil bread softener (optional)
-20 gm susu tepung
-75 gm gula castor
-3 sudu kecil dry yeast
-1 sudu kecil garam
-1 biji telur- dipukul
-250 ml air/ susu segar

(Jgn gunakan susu tepung sekiranya menggunakan susu segar)
-60 gm mentega




Cara-cara

1. Filling- Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia untuk digunakan.

2. Topping- Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan didalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan.

3. Doh Roti
(saya guna BM so campak semua bahan-bahan dalam BM..SELECT no 9 press start tunggu sejam 20 minit - keluarkan uli adunan mcm biasa)

-Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
-Masukkan yeast, bread improver & bread softener (jika menggunakannya) dan gaul rata lagi.
-Masukkan telur dan air/susu segar.
-Uli adunan sehingga menjadi adunan lembut selama 10-15 minit.
-Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10 min.
-Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.
-Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega/minyak/tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm.
-Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).
-Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
-Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau s ehingga bun keperangan.



Menu Hari Ini

Nasi Putih
Ikan Kembong Bakar
Air Asam
Timun + hirisan bawang


4 comments:

nekPP said...

wahhhhhhhhhhhhhh kena beli BM niiihh ekekeke..resepi senang tuuuhhhh...

hehe si girl cuba tengok ibu jari diaa..;)))) sure mama paksa!! haha ;p

FiDa@aMiDa said...

nekPP

tangan dia mmmg gitu tak leh nak tekak bengkok je bila buat tanda best :) kita tak paksa tau dia yg buat hehehhehe jgn mare

cepat2 beli BM tu

paij188 said...

next month definitely gonna buy the bread maker.. hr tu dah riki2 kat carrefour and GEANT..! i simpan resipi mexican bread berzaman dah fida.. tp x terbuat. by the way kat sini mana u beli bread softener and improver tu?

p.s. klu nak buakk cawangan bgtau, i nak join. ahaks!

FiDa@aMiDa said...

fairus

beli bm jgn tak beli heheheh pastu try buat mcm2 roti :)

sini mmg tak jumpa shortening, bread softener semua tu..mmg tak letak pon roti akan lembut jugak..kat kedai dia letak bread softener sbb nak bagi tahan lama..kalau kita buat takat nak family je..2-3 hari pon tahan...selalunya satu adunan tu boleh buat makan 2 hari punye breakfast :)

roti boy ni makan panas2 sedap, dah sejuk tak berapa sedap..tapi kalau dah sejuk boleh panaskan dlm oven akan sedap dan ranggup topping atas tu :)