Semoga berjalan lancarlah hendaknya...Amin...Insyallah....heheheh tak pernah masak banyak2 lagi ni...menggeletar tangan ni hehehehhehehhe
so kekawan di Dubai jom ramai-ramai memeriahkan lagi suasana.. jangan lupa singgah geraiku hari Jumaat nanti bagi support :)
Malaysian Foods Bazaar
Tarikh : 15 Mei 2009 (Jumaat)
Masa : 4-6 ptg
Tempat : Kediaman Rasmi Consul Jeneral
Villa 25, St 19B, Al Barsha
Dubai, UAE
RESEPI ASAL AYAM KURMA (Resepi NekPP) thank you
Bahan-bahan
600 gm ayam (saya ganti dengan sotong)
2 biji ubi kentang dipotong empat
1 biji bawang besar dipotong empat
2 sudu besar kerisik
santan pekat semangkut
gula dan garam secukup rasa
sedikit kayu manis dan bunga lawang
minyak untuk masak
Tumbuk
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1.5 packet kecil rempah kurma Adabi
Cara-cara
· Panaskan minyak dan tumiskan kayu manis dan bunga lawang.
· Masukkan bahan yang ditumbuk yang telah digaul rata bersama rempah kurma, tumis sehingga naik bau wangi.
· Masukkan ayam yang telah dipotong, kacau sehingga setengah masak.
· Masukkan santan pekat, kacau sekejap.
· Masukkan kerisik dan kacau rata, tunggu sehingga mendidih dan ayam masak sepenuhnya.
· Masukkan ubi kentang dan bawang yang dipotong, tunggu sehingga lembut.
· Masukkan garam secukup rasa serta sedikit gula.
3 comments:
amboi sedapnya...sangat2 menggoda.. terliur dah ni.. hehe
wah tiap2 kali lepas masak je amek gambar eh hik hik tp dlm banyak2 tu aku nyer fav...telur goreng mata kerbau haha
iena - alah biasa2 je menu tu
min - selalu mcm tu lah sebelum makan kena tangkap dulu gambar hehehe wajib tapi kalau dah malas tak tangkap ler :)
Post a Comment