Setelah beberapa hari tertangguh nak buat puding karamel...sebelum ni ternampak kat rumah kak zai...akhirnya buat gak puding karamel ni...kali guna resepi dalam blog kak zai...mmg lawa tekstur dia tak da nampak lubang-lubang sangat..saya ada periuk kukus saiz kecil je so tak muat nak masuk loyang 8 inchi tu..so pakai loyang bentuk macam tayar tu heheheh nasib lah menjadi...pastu cuba buat air susu longan di blog kawan sekerja dulu lost contact baru kelmarin follow blog dia..rupanya kawan saya rupanya..patutlah nama macam familiar je - noreen_uk - skrg dia kat UK... thanks ya share resepi sedap sunnguh air susu longan tu budak kemain suka sekejap je habis di tambah pulak dengan cuaca panas sekarang ni
Bahan-bahan :
Untuk gula hangus:-
1 cawan gula pasir1 cawan air panas
Untuk Puding:-
4 biji telur
1 tin susu cair
2 sudu besar esen vanila
2 sudu besar tepung jagung/tepung kastad
Cara Membuatnya :
1. Masak gula hangus hingga cair. Tuangkan air panas.Kacau hingga sebati.
2. Kisar telur hingga kembang dan masukkan susu cair. Kisar lagi hingga sebati.
3. Masukkan esen dan tepung jagung dan kisar sebentar.
4. Tuangkan 1/2 adunan gula hangus dalam loyang 8 inci.Tuangkan adunan puding.
5. Kukus 20 minit hingga masak.
Tips membuat puding karamel:
1. Untuk membuat gula hangus, masukkan gula ke dalam periuk dan panaskan dengan api perlahan.Kacau supaya tidak hangit .Jika ia hangit, rasanya akan pahit.
2. Setelah gula hangus cair dan bewarna keperangan, tuangkan air panas atau air paip.
3. Kacau segera supaya gula tidak berketul. Kacau hingga cair.
4. Telur dan susu dikisar hingga sebati.
5. Tapiskan adunan sebelum dituang ke dalam loyang.
6. Biarkan puding sejuk dalam loyang sebelum diterbalikkan dalam pinggan.
1. masukkan jus longan dan isi longan ke dalam gelas
2. tuangkan susu segar
3. kacau sehingga sebati
4. masukkan ketulan ais dan bolehlah diminum
source: majalah saji