MY GUEST BOOK

Followers

My Blog Awards 2008/2009

Friday, July 17, 2009

Black Forest Cake







16/7/2009

semalam saya buat kek ni...tapi serbuk koko dah abis pulak tak cukup...so kek tu kaler coklat pucat sketlah tapi memang sedaplah rasanya.. dan saya gantikan buah ceri dengan buah strawberry sebab budak-budak suka makan..1st time buat menjadi sukanya hati..

Resepi Black Forest Cake
copy paste dari Myresepi - Terima Kasih

Bahan-bahan ( Saiz 9" )
120 gm gula kastor
100 gm tepung gandum
20 gm serbuk koko (saya guna 10 gm serbuk koko so kek saya pucat sket)
4 biji telur
10 gm ovalette/quick75
20 gm air
1 sk esen vanila
1/2 sudu teh baking powder (saya tambah baking powder)
20 ml minyak jagung (saya cairkan mentega)


Untuk hiasan :
Nondiary whipping cream (dipukul sehingga kembang),
Jem blueberry
ceri merah (saya letak buah strawberry)
Chocolate rice


Cara-cara
1. Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Putar pada kelajuan tinggi selama 10-15 minit. 2. Perlahankan putaran, masukkan minyak.
3. Griskan loyang, masukkan adunan dan bakar selama 30-35 minit.
4. Sejukan kek, potong 2 lapisan. Sapu krim dan letakkan beri.
Naikkan kek atas lapisan yang telah dikrim tadi dan sapu semua bahagian kek dengan krim. Saya memang sapu sedikit.
5. Hiaslah mengikut citarasa kita.



7 comments:

blogresipi said...

Cantek nye kek black forest akak nie... syok nye baut kek sendirik menjadik lak tue... boleh tempah ler nanti yer.hehe

kak ina kl said...

salam fida..amboi terrornya kamu ni..akak tak pernah lagi cuba buat kek mcm ni...

nak cuba juga buat resepi waffle tu..tapi kena tunggu ada acuan dulu.

raya tahun ni tak balik ke malaysia ke?

FiDa@aMiDa said...

ijan
1st time ni buat trial & error nasi baik jadi

salam kak ina
try le akak buat...waffle tu try cari kat carefour atau giant

raya tak balik kot

dilaOHdila said...

ya lah MIda shuntek decoration kek mida ni hah
dengan kalor strawberry merah tu buat ku kecor nengoknya nih.....

izan said...

salam mida.. amboi rajinnya dia.... sedap...tu...meh sikit

Nour said...
This comment has been removed by the author.
Nour said...

kak fida! da lame saye cari resepi utk kek black forest ni..thanks kongsi resepi..nnti nk buat la kak ;)

cantik kek akak tu, mengancam!