Semalam besday kakak tak da apa nak buat...saje-saje try buat Chocolate Batik Swiss Rolls ni...teruja kekawan blogger buat...so ni 1st time buat..tapi resultnya tak berapa nak menjadi lah gulungannya...apa yang silap pon tak tau....kekawan/sifu2 masakan boleh comment tak?
Ingat senang je nak gulung tu susah jugak ya...kek tu dah sejuk tapi tak dalah sejuk sgt waktu nak menggulung tu....nampak gayanya kena praktis selalu lah baru menjadi hehehehheh..nasib le buat untuk makan sendiri heheheh rupa tak cantik tapi bolehlah sedap bila dimakan
RESEPI Chocolate Batik Swiss Rolls
Resepi Asal MamaFami
copy paste dari blog Noreen UK - Terima Kasih
Bahan-bahan:
Bahan2 A:
3 biji telur2 oz (56gm) gula kastor
1/2 camt baking powder
1/2 camt esen vanila
1/2 camb ovalette
1.5 oz (42gm) tepung gandum
1/2 camb susu tepung
Bahan2 B:
2 oz (56gm) mentega cair
Bahan2 C:
1 1/2 camb serbuk koko
Buttercream icing secukupnya (saya gula sapuan nuttela coklat je)
cara:
1. griskan tin kek yang bersaiz triangle (kalau boleh khas untuk swiss roll)
2. lapikkan dengan greaseproof/parchment paper dan ketepikan
3. masukkan semua bahan2 A dan Bahan2 B ke dalam mangkuk adunan
4. pukul dengan kelajuan yang tinggi selama 5-7 min
5. kemudian ketepikan 1 1/2 camb adunan tadi dan masukkan ke dalam piping bag
6. masukkan serbuk koko ke dalam adunan yang banyak dan pukul lagi selama 1-2 min
7. tuangkan adunan bercampur koko tadi ke dalam tin kek dan ratakan
8. setelah itu pipekan adunan yang telah diketepikan tadi ke atas adunan koko dan bentukkan menjadi seperti batik atau ape2 pattern yang disuka (saya lorekkan dari atas ke bawah dgn sudu plastik je - cari2 batang lidi tak jumpa hehhehe)
9. bakar pada suhu 170C selama 20 min
10. keluarkan tin kek dari oven dan biarkan sejuk sekejap tapi jangan dibiarkan terlalu lama nanti kek akan menjadi keras dan susah untuk digulungkan
11. angkatkan/keluarkan greaseproof paper dan terbalikkan ke atas satu lagi greaseproof paper
12. trimkan kiri dan kanan kek dan barulah disapukan buttercream secukupnya ke atas kek tadi 13. gulungkan perlahan2 (dengan greaseproof paper) supaya tidak pecah
14. akhir sekali balut dengan cling film dan simpan di dalam fridge supaya buttercream menjadi keras sedikit
15. setelah itu bolehlah dipotong dan hidangkan
source: mamafami
2 comments:
x pe ler kureng lawa asal sedapp. sedap kan..??? musti sedap sbb buat ngan kasih sayang!
kak ain
itulah kena praktis selalu baru jadi kot hehehhe
Post a Comment