MY GUEST BOOK

Followers

My Blog Awards 2008/2009

Friday, May 27, 2011

Talam Suji



27/05/2011


Dah lama teringin nak buat kuih talam ni sebab selalu makan je...

Alhamdulillah 1st time buat dalam seumur hidup sukanya menjadi

Kebetulan saya berpuasa ganti, so macam-macam teringin nak makan untuk berbuka so kenalah buat sendiri kan dah namanya duduk di perantauan





RESEPI TALAM SUJI

Bahan-bahan:lapisan bawah:

1 1/2 cawan tepung suji (semolina course)

4 cawan santan cair

1 cawan gula pasir

garam secukup rasa

sedikit pewarna kuning




lapisan atas:

4 cawan santan pekat

1 cawan tepung gandum

2 sudu besar tepung kastard

2 sudu besar gula pasir

1 cawan gula merah





cara:
1. masukkan semua bahan2 lapisan bawah ke dalam periuk dan kacaukan dengan api sederhana sehingga adunan agak pekat
2. kemudian tuangkan ke dalam loyang yang telah disapukan dengan sedikit minyak ratakan
3. kukus selama 15-20 min
4. selepas itu adunkan bahan2 lapisan atas sehingga sebati dan tidak berbentil masakkan sekejap di atas api sederhana sehingga adunan agak pekat tuangkan ke atas lapisan bawah tadi dan ratakan
5. kukuskan lagi selama 20 min atau sehingga masak padamkan api dan keluarkan loyang dari kukusan biarkan betul2 sejuk barulah dipotong dan dihidangkan


source: k.hanieliza

3 comments:

Nieza said...

Assalammualaikum kak Fida,cantik talam akak ni... talam suji ni memang my fav...saya pun masa dok dhaka dulu selalu sgt buat coz byk jual tepung suji kat sana..memang sedap kan...:)

FiDa@aMiDa said...

waalaikumsalam nieza...terima kasih..aah area sinipon byk india so ada senang dpt tepung suji...aah sedap lemak2 manis gitu :)

Mak Qis said...

dah lama akak teringin nk makan talam suji neh..tapi still tak brani nk buat...huhu..takot x jadi