MY GUEST BOOK

Followers

My Blog Awards 2008/2009

Friday, May 13, 2011

Bubur Pulut Hitam







13/05/2011



RESEPI BUBUR PULUT HITAM (from my resepi)

Black Glutinous Rice




Bahan-bahan ( sekeluarga )
300 gm Pulut Hitam
1 keping gula melaka (ikut saiz-ikut suka)
1 tin santan
1/2 cawan gula pasir
daun pandan (kalau ada)
segenggam sagu (kalau suka)
susu segar
sedikit garam (hujung sudu kecil)






Cara-cara
1. Rendam pulut hitam semalaman
2. Bersihkan pulut dengan menyiram di dalam bekas berlubang
3. Masukkan dalam periuk, masukkan air lebihkan 2-3 inchi dari pulut. Masak hingga rasa masak.
4. Masukkan daun pandan yang disimpul.
5. Masukkan gula melaka dan gula mengikut suka manis masing-masing.
6. Masak sagu dalam microwave 2 minit, tambahkan ke dalam periuk. (atau mungkin boleh terus masuk dalam periuk?)
7. Akhir sekali, masuKkan santan 1 tin. Sentiasa kacau sehingga mendidih dan likat.
Siap. Bila makan, sila tambah susu segar sedikit. Kalau terlebih pekat, anda boleh tambah susu segar semasa makan.


No comments: