13/05/2011
RESEPI BUBUR PULUT HITAM (from my resepi)
Black Glutinous Rice
Bahan-bahan ( sekeluarga )
300 gm Pulut Hitam
1 keping gula melaka (ikut saiz-ikut suka)
1 tin santan
1/2 cawan gula pasir
daun pandan (kalau ada)
segenggam sagu (kalau suka)
susu segar
sedikit garam (hujung sudu kecil)
300 gm Pulut Hitam
1 keping gula melaka (ikut saiz-ikut suka)
1 tin santan
1/2 cawan gula pasir
daun pandan (kalau ada)
segenggam sagu (kalau suka)
susu segar
sedikit garam (hujung sudu kecil)
Cara-cara
1. Rendam pulut hitam semalaman
2. Bersihkan pulut dengan menyiram di dalam bekas berlubang
3. Masukkan dalam periuk, masukkan air lebihkan 2-3 inchi dari pulut. Masak hingga rasa masak.
4. Masukkan daun pandan yang disimpul.
5. Masukkan gula melaka dan gula mengikut suka manis masing-masing.
6. Masak sagu dalam microwave 2 minit, tambahkan ke dalam periuk. (atau mungkin boleh terus masuk dalam periuk?)
7. Akhir sekali, masuKkan santan 1 tin. Sentiasa kacau sehingga mendidih dan likat.
Siap. Bila makan, sila tambah susu segar sedikit. Kalau terlebih pekat, anda boleh tambah susu segar semasa makan.
1. Rendam pulut hitam semalaman
2. Bersihkan pulut dengan menyiram di dalam bekas berlubang
3. Masukkan dalam periuk, masukkan air lebihkan 2-3 inchi dari pulut. Masak hingga rasa masak.
4. Masukkan daun pandan yang disimpul.
5. Masukkan gula melaka dan gula mengikut suka manis masing-masing.
6. Masak sagu dalam microwave 2 minit, tambahkan ke dalam periuk. (atau mungkin boleh terus masuk dalam periuk?)
7. Akhir sekali, masuKkan santan 1 tin. Sentiasa kacau sehingga mendidih dan likat.
Siap. Bila makan, sila tambah susu segar sedikit. Kalau terlebih pekat, anda boleh tambah susu segar semasa makan.
No comments:
Post a Comment