RESEPI MEE GORENG KICAP from mesra.net
Bahan-Bahan:
1 bungkus mee kuning
1 bungkus mee kuning
200 gm udang sederhana (buang kepala) [saya ganti daging]
300 gm ayam (dicincang kiub) [saya x letak]
3 sudu besar cili boh
2 biji bawang besar (dimayang kasar)
2 ulas bawah putih (diketuk)
2 biji telur [saya x letak]
10 biji bebola ikan
3 sudu kicap mee (atau kicap pekat)
3 sudu sos cili (tomato pon boleh)
seikat sawi [saya ganti sedikit kobis]
3 sudu besar minyak masak
garam gula
Cara:
1. Panaskan minyak didalam kuali. goreng ayam seketika (sehingga agak-agak empuk), angkat dan tepikan. teruskan masukkan bawang besar, bawang putih dan goreng sehingga naik bau. masukkan cili boh. tumis sehingga naik minyak, kemudian masukkan bebola ikan dan ayam yang telah digoreng tadi. biarkan seketika, kemudian masukkan kicap, sos dan masukkan mee kuning lalu digaul rata. pecahkan telur, masukkan sawi, sebatikan rasa dengan garam dan gula. angkat..
1. Panaskan minyak didalam kuali. goreng ayam seketika (sehingga agak-agak empuk), angkat dan tepikan. teruskan masukkan bawang besar, bawang putih dan goreng sehingga naik bau. masukkan cili boh. tumis sehingga naik minyak, kemudian masukkan bebola ikan dan ayam yang telah digoreng tadi. biarkan seketika, kemudian masukkan kicap, sos dan masukkan mee kuning lalu digaul rata. pecahkan telur, masukkan sawi, sebatikan rasa dengan garam dan gula. angkat..
Cadangan Hidangan:
sawi jangan lama sangat dalam kuali. nanti layu tak best..
sawi jangan lama sangat dalam kuali. nanti layu tak best..
No comments:
Post a Comment