RESEPI KUIH LOPES PERANTAU
Bahan-bahan
3 cawan beras pulut
3 cawan santan
pewarna hijau
kelapa parut/kelapa kering 1 cawan (secukupnya)
garam
1 biji gula Melaka/ 5 sudu besar gula perang (brown sugar)
1 1/2 cawan air***
daun pandan jika ada boleh gantikan pewarna hijau dan masukkan ke dlm air gula
Cara-cara
1. Rendam beras pulut dengan sedikit pewarna hijau selama lebih kurang 1/2 jam atau pulut bertukar warna. Toskan pulut tadi n masukkan santan dan secubit garam
Kemudian masukkan dlm microwave sekurang2nya 15mins (ikut jenis microwave) dan kacau setiap 5 mins untuk pastikan beras dan pulut sebati dan masak
2. Sediankan cling film/plastik dan oleskan sedikit margerin dan letakkan 1/3 bahagian pulut ke atasnya
3. Gulung pulut tadi dengan padat dan rapi. Sejukkan pulut sebelum dipotong
4. Setelah sejuk potong lopes ikut ketebalan yang disukai dan gaul dengan kelapa parut yang diletakkan sedikit garam
Untuk air gulanya : - masak gula bersama air dan tapiskan sebelum dituang ke atas lopes
No comments:
Post a Comment