24/05/2011
Try resepi cake chiffon ni tapi terlebih fold dia cacat sket tapi bolehlah nak makan hehehehe
RESEPI Basic Chiffon Cake - copy paste blog noreen Thanks
Bahan-bahan:
Bahan2 A:
4 biji telur kuning
115ml air
85ml minyak
1/4 camt garam
100gm gula pasir - kalau tak suka berapa manis boleh kurangkan kepada 80gm sahaja
150gm tepung gandum
1 camt baking powder
Bahan2 B:
4 biji putih telur
90gm gula pasir - boleh kurangkan kepada 70-80gm
1/8 camt cream of tartar
1 camt pandan emulco/strawberry emulco/blueberry emulco - perasa ikut selera masing2
Bahan-bahan:
Bahan2 A:
4 biji telur kuning
115ml air
85ml minyak
1/4 camt garam
100gm gula pasir - kalau tak suka berapa manis boleh kurangkan kepada 80gm sahaja
150gm tepung gandum
1 camt baking powder
Bahan2 B:
4 biji putih telur
90gm gula pasir - boleh kurangkan kepada 70-80gm
1/8 camt cream of tartar
1 camt pandan emulco/strawberry emulco/blueberry emulco - perasa ikut selera masing2
cara:
1. ayakkan tepung gandum dengan baking powder dan ketepikan
2. satukan bahan2 A ke dalam mangkuk adunan dan pukulkan dengan menggunakan hand whisker sehingga sebati ketepikan
3. kemudian pukul pula putih telur dengan cream of tartar sehingga berbuih
4. kemudian masukkan sedikit demi sedikit gula sambil dipukul sehingga kental (pastikan apabila di terbalikkan mangkuk adunan tidak jatuh)
5. kaupbalikkan adunan putih telur ke dalam adunan bahan2 A sehingga sebati kemudian masukkan perasa yang disukai dan kacaukan rata tuangkan ke dalam loyang kek chiffon bersaiz 20cm atau 23cm
6. bakar pada suhu 175C selama 40 min atau sehingga masak
note: pastikan loyang jangan digriskan hanya sekadar mengelapkan sahaja
source: alex goh (cara diubah ikut style sendiri)
No comments:
Post a Comment