doh adunan yang siap untuk digentel
my homemade pandan kaya untuk buat bun kaya
15-03-2010
Gambar-gambar blur sket al maklumkan guna camera hp je...wayar usb camera sampai ke hari ni masih tercari-cari mana hilangnya :(
Bahan-bahan ( 20-25 biji )
• 10 helai daun pandan -kisar dan ambil airnya
• 2 ketul gula melaka
• 2 cawan tepung pulut
• 1 biji kelapa parut- ambil putihnya sahaja (saya guna kelapa kering)
• secubit garam- digaulkan bersama
1. Bancuh tepung bersama air daun pandan sehingga boleh diuli serata lembut. Pastikan adunan tidak terlalau lembek dan keras.(agak2 boleh dicubit)
2. Cubit adunan sebesar guli, masukkan gula melaka yg telah dipotong kecil2 ditengah2 adunan, bulatkan, dan pastikan menutupi keseluruhan gula.
3. Masukkan ke dalam air yg sedang mendidih. Ulang sehingga 5-6 ketul.
4. Bila bebola timbul, bolehlah diangkat, dan ditapis sebentar sebelum di gaul dengan kelapa
RESEPI HOMEMADE PANDAN KAYA
Bahan-bahan:
3 biji telur
300gm gula kaster
200ml santan
100ml jus pandan - dari 10 helai daun pandan
beberapa titik pewarna hijau - jika suka
cara:
1. pukul telur dan gula sehingga sebati dengan menggunakan whisker
pastikan gula hancur dan adunan pekat
2 kemudian masukkan jus pandan, pewarna hijau dan santan
gaulkan rata tapiskan ke dalam periuk non-stick
3. masak dengan menggunakan api perlahan sehingga pekat
pastikan ianya sentiasa dikacau selalu
kepekatan yang dikehendaki ialah apabila diangkat kaya tidak mudah jatuh
4. setelah siap tutupkan api dan sejukkan
source: puan norzailina nordin
3 comments:
emm sedapnya..this one of my favourite kuih..nyum3...
hazliena
belajar jgn tak belajar heheheh nanti boleh buat utk bakal suami :)
insyaallah..leh arr slalu2 tgk resepi2 akk nih...n praktis buat time hari minggu..
Post a Comment