MY GUEST BOOK

Followers

My Blog Awards 2008/2009

Thursday, March 18, 2010

Homemade Kaya Ball dgn acuan takoyaki






17/3/2010


Petang tadi merasmikan acuan takoyaki yang di beli dekat kedai Daiso....

Mula-mula ingat nak buat takoyaki tapi bahan-bahan ada yang tak cukup...punyelah teruja nak rasmikan acuan baru ni...memandangkan ada lebihan inti kaya pandan yang telah di buat tempoh hari..godek punye godek..terjumpa resepi kaya ball..apa lagi terus buat


Alhamdulillah menjadi anak-anak pon suka...tapi acuan ni comel2..ada 9 lubang so jenuh lah berdiri kat dapur tu heheheh dekat sejam lebih jugak lah dapat lebih kurang 70 biji size comel2... hehehhe buat cepat-cepat...terus angkat letak dalam piring...bila toleh aje kat belakang aikkk dah kosong pinggan tu bertuah punye anak hehehhehe kita tak rasmi makan lagi dia dah bedal dulu hehehhe


Kualiti gambar kureng menarik sebab guna hp aje...al maklumlah wayar usb camera masih tak jumpa-jumpa lagi ni huhuhu mati kutu dibuatnya...emmm apa pendapat kawan-kawan..nak beli usb kad reader ker? berbaloi ker kalau beli..takut beli nanti tak boleh pakai salah size dan sebagainya?


RESEPI KAYA BALL (60-70 size comel2)

Bahan-Bahan
250 gm tepung gandum (tepung di ayak terlebih dahulu)
125 mentega cair
75 gula castor
4 biji telur
200ml susu segar
½ camca teh vanilla
1 camt serbuk penaik
Secubit garam



Cara :

1. telur + gula - pukul sampai kembang berbuih
2. tepung+baking powder, garam + vanilla + susu (selang seli tepung + susu)
3. Last sekali masukkan mentega cair
4. Kacau sebati...tuang dlm bekas teko
5. Tuang separuh letak inti kaya..
6. Tuangkan ¾ adunan…tutup
7. Biarkan seketika sehingga masak
8.Alihkan2
9. Sedia utk di makan panas2

selamat mencuba!

5 comments:

Syigim said...

mmg comel....bestnye fida bole buat utk anak mcm2 nk makan :) sonok diorang. teringat kaya ball jual kat jusco hihi...

FiDa@aMiDa said...

syiqim

beli kat daiso acuan tu..try lah buat :)
buat sendiri dpt byk save duit hehehhe..kat msia kaya ball tu 4 biji=Rm1 kan

ZaiY said...

mmg sedaptu mkn lpas kuar dr acuan, pns2 lagi..bab yg kena berdiri lamatu yg xtahan, guna bar stool la fida xla penat berdiri..hehe

aimi Z said...

salam...
nak tanya...acuan takoyaki tu beli kat daiso kan...harga RM5 jugak ek??

FiDa@aMiDa said...

aimi

saya beli di Daiso Dubai..
tak sure Daiso msia berapa harganya