BAHAN A
500gm sotong
1 labu bawang besar (dihiris)
1/2 cawan jus asam jawa
3 sudu besar sos tomato
1 labu bawang besar (dihiris kasar)
1 tangkai daun kari
1 sudu kecil gula
3 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa
500gm sotong
1 labu bawang besar (dihiris)
1/2 cawan jus asam jawa
3 sudu besar sos tomato
1 labu bawang besar (dihiris kasar)
1 tangkai daun kari
1 sudu kecil gula
3 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa
BAHAN B (Untuk Kuah)
20 tangkai cili kering
8 ulas bawang merah
2 ulas bawah putih
20 tangkai cili kering
8 ulas bawang merah
2 ulas bawah putih
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar hingga haring dan naik minyak
2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato. Kemudian kacau rata.
3. Masukkan gula dan garam, kemudian masakkan hingga naik minyak dan pekat.
4. Masukkan sotong, bawang besar, daun kari. Kacau rata.
5. Biarkan sebentar supaya sotong masak dan bawang agak layu. Tutupkan api.
6. Hidangkan dengan nasi putih ataupon nasi lemak
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar hingga haring dan naik minyak
2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato. Kemudian kacau rata.
3. Masukkan gula dan garam, kemudian masakkan hingga naik minyak dan pekat.
4. Masukkan sotong, bawang besar, daun kari. Kacau rata.
5. Biarkan sebentar supaya sotong masak dan bawang agak layu. Tutupkan api.
6. Hidangkan dengan nasi putih ataupon nasi lemak
BAHAN A
500gm daging (dipotong kecil)
7 helai daun limau purut
1 pokok daun ketumbar (x letak)
2 biji tomato (dipotong 4) *saya guna cerry tomato
2 cawan air
1 cawan air asam jawa
3 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa
500gm daging (dipotong kecil)
7 helai daun limau purut
1 pokok daun ketumbar (x letak)
2 biji tomato (dipotong 4) *saya guna cerry tomato
2 cawan air
1 cawan air asam jawa
3 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa
BAHAN B (Dikisar)
10 tangkai cili kering
6 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
3 cm halia
3 btg serai
3cm lengkuas (x letak)
3 biji buah keras
2cm belacan (sekiranya suka)
10 tangkai cili kering
6 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
3 cm halia
3 btg serai
3cm lengkuas (x letak)
3 biji buah keras
2cm belacan (sekiranya suka)
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga garing.
2. Masukkan daging dan biarkan hingga naik minyak semula.
3. Masukkan air asam jawa.. Biarkan seketika kemudian masukkan air sejuk.
4. Sesuaikan rasa dan didihkan hingga empuk.
5. Kemudian masukkan daun limau purut dan tomato. Biarkan reneh hingga pekat dan naik minyak
6. Angkat dan hidangkan
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga garing.
2. Masukkan daging dan biarkan hingga naik minyak semula.
3. Masukkan air asam jawa.. Biarkan seketika kemudian masukkan air sejuk.
4. Sesuaikan rasa dan didihkan hingga empuk.
5. Kemudian masukkan daun limau purut dan tomato. Biarkan reneh hingga pekat dan naik minyak
6. Angkat dan hidangkan
Bahan-bahan ( 4-5 org )
300gm udang kecil
ubi kentang potong macam wages (saya tambah ubi kentang)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
1/2 biji bawang besar
1 biji cili hijau (saya tak letak)
3 sudu besar minyak masak
Cara-cara
1. Bersihkan udang. Gaul udang bersama-sama serbuk kunyit dan garam.
2. Masukkan minyak masak ke dalam kuali. Bila minyak dah panas, masukkan ke semua udang yg digaul tadi ke dalam kuali.
3. Goreng sehingga garing
4. Setelah garing, masukkan bawang besar dan cili hijau yang dihiris slice.
5. Apabila bawang sudah layu, bolehlah tutup api dan dihidang. Rasanya sungguh rangup!
22/3/2010
Menu semalam sekali mood rajin datang tu dia...3 menu sekali heheheh hari ni tak masak makan menu yang sama aje...cuma masak nasi putih aje
1 comment:
kecur air liur! lama tak makan seafood.
Post a Comment