MY GUEST BOOK

Followers

My Blog Awards 2008/2009

Wednesday, September 9, 2009

Roti Jala Perantauan




9/9/2009


Hari ini mencuba buat roti jala guna acuan roti jala perantauan beli kat kedai daiso..memang puas hati sebab menjadi cantik, dapur tak kotor..senang dah mudah picit jer sos tu..terima kasih kak nor & kak moi bagitau info pasal acuan ni hehehhe






RESEPI ROTI JALA

copy paste dari blog Hana Jepun - Arigato

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 biji telor
1 sudu kecil garam halus
beberapa titik pewarna kuning


Cara-cara


1. Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati.

2. Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali.

3. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit.

Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.

#saya guna acuan roti jala perantauan senang dan mudah picit jer botol tu


RESEPI Kari daging kerisik mat gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)


600 g daging batang pinang, dipotong kiub

3 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap biji, (potong kiub je senang nak mkn)

rendam2 biji tomato, belah 3 setiap biji (x letak)

1 keping asam gelugor

1 liter santan cair250 ml pati santan

1/2 camca besar gula melaka

3 camca besar rempah kari

1 1/2 camca besar kerisek

Garam secukup rasa



BAHAN TUMIS :-)

3 biji bawang merah,

dihiris2 ulas bawang putih,

dihiris2 tangaki daun kari

1 batang kayu manis

1 kuntum bunga lawang

5 kuntum bunga cengkih

3 biji buah pelaga



BAHAN KISAR HALUS :-)


1 biji bawang besar

2 biji bawang merah

4 ulas bawang putih

4 biji cili merah (nak pedas boleh tambah lagi)

1/2 inci kunyit hidup

1 1/2 inci halia



CARA MEMBUATNYA :-)
1. Rempah kari dibancuh bersama2 bahan kisar halus, kacau rata. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan kisar halus + rempah kari tadi dan tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana.
2. Masukkan daging dan gaul rata, biar daging kecut sedikit dan masukkan kentang, gaul rata. Tuang santan cair, kacau dan besarkan api hingga mendidih, perlahankan dan biar hingga kentang empuk.
3. Masukkan asam gelugor, kerisik, gula melaka, garam secukup rasa dan kacau perlahan. Tuang pati santan, kacau lagi dan biar mendidih dengan api sederhana. Akhir sekali masukkan tomato dan masak sekejap lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api..Hidangkan..


3 comments:

madd said...

waaaahhh.... mcm best plak tgk menu roti jala ni... acu ade je bwk dr Msia dh bertahun kat sini tp x penah lak try buat... hahaha... nk try buat la 1 day nnti. Bhn pun x payah mana....

FiDa@aMiDa said...

en madd

try lah senang je..ada gak acuan dari msia tu tapi a bit messy bila guna..acuan botol ni senang je picit je tak messy dapur hehehe

Syigim said...

sedapnyaaaaaa roti jala... patut jual ni kat bazaar tahun depan hihi :)