MY GUEST BOOK

Followers

My Blog Awards 2008/2009

Saturday, September 26, 2009

Kuah Kacang, Ayam Kelio Rendang, Kuah Lodeh




20/9/2009
Menu 1st raya hari tu...kalau ada sapa-sapa nak cuba silakan..

RESEPI Kuah Kacang/Kuah Sate


Bahan-bahan:
600gm kacang tanah - digoreng dengan sedikit minyak atau boleh jugak dibakar di dalam oven
60gm asam jawa
240gm gula pasir
2 batang serai - dititiksejari lengkuas - dititikminyak untuk menumis

Bahan2 kisar:
30 batang cili kering
3 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
8 biji buah keras
sejari kunyit hidup
40gm belacan

cara:
kacang tanah yang telah digoreng tadi dikisar kasar jangan terlalu halus
asam jawa diramas dengan 6 cawan air dan ditapis
panaskan minyak di dalam kuali
tumiskan bahan2 kisar sehingga garing dan wangi
masukkan serai dan lengkuas
tuangkan air asam jawa dan kacaukan rata
masukkan pula gula pasir dan garam secukup rasa
akhir sekali barulah dimasukkan kacang dan masaklah sehingga mendidih dengan api yang sederhana
kuah sate ini perlu dikacau selalu supaya dasarnya tidak hangus
masaklah sehingga kepekatan yang diinginkan
enak dimakan setelah disimpan semalaman
source: rossya


RESEPI KUAH LODEH -
Kak Hanieliza - Terima Kasih

Bahan-bahan:

Nasi impit secukupnya - dipotong kiub
sambal/kuah kacang/rendang/serunding
Telur rebus

Bahan2 sayuran:
1/2 biji kobis - dipotong kecil5 batang kacang panjang - dipotong kecil
1 biji karot - dipotong kecil
tahu goreng - digoreng dan dipotong dadu
tempe - digoreng dan dipotong dadu
sengkuang - dipotong kecil (kalau di UK boleh guna white turnip)
cili merah - dihirisbawang besar - dimayang
suhun dan fucuk - direndam supaya lembut

Bahan2 kisar:

5 biji cili merah
3 biji cili padi
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 batang serai
1 inci lengkuas1 inci kunyit hidup

Bahan2 lain:

5 cawan santan - dari 1 biji kelapa
250gm udang basah
garam secukup rasaminyak untuk menumis
cara:
panaskan minyak di dalam periuk
tumiskan bahan2 kisar sehingga wangi
masukkan udang, santan dan sayuran yang keras (karot, kobis, kacang panjang)
biarkan sehingga lembut
selepas itu barulah di masukkan sayuran yang lain (sengkuang, tahu goreng, tempe goreng, cili merah, bawang merah, suhun dan fucuk) dan garam secukup rasa
pastikan kuahnya sentiasa di kacau supaya tidak pecah minyak
angkat dan hidangkan dengan nasi impit, telur rebus, sambal/kuah kacang/rendang/serunding
source: k.hanieliza



RESEPI AYAM KELIO
BY my sis


Bahan-bahannya:-

½ ekor ayam (dipotong 4)
2 inci halia )
3 ulas bawang besar ) diblend
5 ulas bawang putih )
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 batang serai
1 helai daun kunyit
1 biji kelapa (diperah, ambil santannya)
1/3 cawan cili boh



Cara menyediakannya:-

1. Tumbuk halia, bawang besar dan bawang putih hingga lumat. (blend)
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk tadi sehingga garing dan berbau wangi.
3. Masukkan cili boh dan tumis sehingga cili masak. (campur air sket bagi cili masak)
4. Kemudian masukkan santan kelapa, serbuk kunyit, serai dan daun kunyit dan biarkan mendidih.
5. Masukkan daging ayam dan biarkan hingga masak. Kemudian rasalah garam/gula secukupnya.
*Note : Kalau nak buat jadi rendang biarkan lama sedikit biar kuah kering

2 comments:

paij188 said...

mcm nk wat open house lg je??

FiDa@aMiDa said...

fairus tak dah ada kawan tanya resepi itu yg paste kat blog hehehehe tak laratlah nak buat byk kali..cukup sekali je heheh