RESEPI Burger Malaysia a.k.a Donut sambal ikan bilis
copy paste blog Hana Jepun - Arigato
Bahan-bahan
200g tepung gandum
140ml susu/air
2 sudu besar butter/marjerin
21/2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil dry yis
Cara-cara
1. uli bahan di atas smpai licin. tutup ngan plastik wrap n biarkan adunan naik 2 kali ganda
pastuh tumbuk2kan bg angin kuar. n bahagikan kpd 8 biji. bulat2kan.
then biarkan sehingga naik 2 kali ganda lagik.
2. panaskan minyak...goreng hingga kekuningan ngan api sederhana.
dh sejuk...belah tengah jgn sampai putus then masukkan sambal ikan bilis n timun.
siap!
1. uli bahan di atas smpai licin. tutup ngan plastik wrap n biarkan adunan naik 2 kali ganda
pastuh tumbuk2kan bg angin kuar. n bahagikan kpd 8 biji. bulat2kan.
then biarkan sehingga naik 2 kali ganda lagik.
2. panaskan minyak...goreng hingga kekuningan ngan api sederhana.
dh sejuk...belah tengah jgn sampai putus then masukkan sambal ikan bilis n timun.
siap!
2 comments:
akak pun suka burger malaysia..sedap kan?
kak suzie..aah senang nak buat dia nak sedap hehehe
Post a Comment