RESEPI KETAM MASAK LEMAK - by mat gebu
Bahan-bahan ( Untuk 4 - 5 orang )
4 ekor ketam besar, dibersihkan
6 ulas bawang merah kecil*
3 ulas bawang putih*
3 batang lada merah* (saya kurangkan kepedasannya)
3 biji buah keras*
1 inci kunyit hidup* (saya letak serbuk kunyit)
1/2 cm belacan*
1 hirisan nipis lengkuas*(*dikisar halus) xda
1 asam keping
1 helai daun kunyit
1 kuntum bunga kunyit (jika suka dan jika ada) x da
1 biji kelapa, diparut
Garam dan gula secukup rasa
1 biji timun, dibuang kulit, dikerat 2 dan belah empat setiap keratan
2 keping tempe, dikerat 4 setiap keping (jika suka) x da
Cara-cara
1.Dalam periuk, masukkan ketam, asam keping dan bahan2 dikisar. Jerang atas api untuk 2 - 3 minit. Matikan api dan biarkan sebentar.
2.Masukkan 1 cawan air dalam kelapa parut. Ramas dan perah santan dalam satu bekas. Ketepikan. Tuang lagi 2 cawan air dan perah untuk mendapatkan santan no.2.
3.Hidupkan api kembali dan masukkan santan no 2 ke dalam periuk. Diikuti tempe, daun kunyit dan bunga kunyit (jika suka dan jika ada), biarkan mendidih. Masukkan santan pekat dan timun. Perasakan dgn garam dan gula.
Dalam gambar :- Daun kunyit dan bunga kunyit
4.Masak atas api perlahan selama 5 minit. Kacau selalu untuk mengelakkan santan pecah minyak. Bolehlah dihidangkan bersama nasi putih dan lauk-pauk sampingan.
No comments:
Post a Comment