MY GUEST BOOK

Followers

My Blog Awards 2008/2009

Tuesday, January 19, 2010

Jenama Susu yang HARAM di makan

Dapat info dari email. For sharing
Subject: Fw: jenama susu yang HARAM...
Peringatan
:
Alahai susu yang anakku minum tak halal rupanya YA Allah!!
Baru je bagi budak-budak susu pediasure perisa coklat...

Bagi yg bakal melahirkan Dan sudah melahirkan, diharap hindarkan jenama yg merosakkan aqidah Islam. Demi anak-anak yg soleh Dan solehah..
Susu similac ini adalah product Abbott Laboratories selain similac, Abbott Laboratories juga distribute susu-susu
berikut:

1) Isomil
2) gain
3) gain plus
4) grow
5) pediasure
6) ensure

Berkaitan status halal / tak halal TU, harap Kita dapat information a.s.a.p. Info utk kenkawan yg ader anak/adik/anak
sedara yg minum susu.
*SIMILAC*.
Sorry terpaksa info pasal benda ni untuk pengetahuan mothers to be.. And please inform this to ur ‘mummy’ friends ok
Aku baru dapat info dari Datuk Dr Maamor persatuan pengguna Islam :placeMalaysia .. Susu formula *SIMILAC* diragui status
halalnya.Susu in pun quite famous.. Ada di pasaran. Susu TU dipercayai guna hormon manusia dalam proses pembuatannya.
Susu TU pun dah dikategorikan TAK HALAL dari Persatuan Pengguna Islam Amerika Syarikat.
Inform kawan2 ok!..




2.ini yang telah saya cari dari portal halal jakim. susu yang di sahkan halal oleh jakim ialah

1. DUMEX ALL-IN-ONE PRO-GROWTH FORMULA
2. DUMEX ALL-IN-ONE PRO-GROWTH FORMULA (CHOCOLATE)
3. DUMEX DULAC (TM) INFANT FORMULA
4. DUMEX DUPRO (TM) FOLLOW-ON FORMULA
5. DUMEX HI Q STEP 1 INFANT FORMULA
6. DUMEX HI Q STEP 2 FOLLOW-ON FORMULA
7. DUMEX HI-Q (TM) FOLLOW-ON FORMULA
8. DUMEX HI-Q (TM) INFANT FORMULA
9. DUMEX MAMEX GOLD STEP 1 INFANT FORMULA
10. DUMEX MAMEX GOLD STEP 2 FOLLOW-ON FORMULA
11. DUMEX MAMEX SOY FOLLOW-ON FORMULA
12. DUMEX MAMEX SOY INFANT FORMULA
13. INFANT FORMULA -DUTCH LADY MILK INDUSTRIES BERHAD
14. MAMIL COMPLETE BALANCED NUTRITION MILK FORMULA CHOCOLATE
15. MAMIL COMPLETE BALANCED NUTRITION
16. MILK FORMULA -DUTCH LADY MILK INDUSTRIES BERHAD
17. NUTRICIA BEBELAC FOLLOW-UP FORMULA (STEP 2) / NUTRICIA BEBELAC RUMUSAN SUSULAN (LANGKAH 2)
18. NUTRICIA BEBELAC INFANT FORMULA (STEP 1) / NUTRICIA BEBELAC RUMUSAN BAYI (LANGKAH 1)



3.Current List of Consumer Food Products (Including Medicine)

The list below contains 792 products found on grocery stores nationwide. It includes food, medicine, and health and beauty categories at grocery stores. The identification of Haraam or Halaal is either due to the presence of ingredients known to be Haraam or production processing involving the use of Haraam substances in them. Many manufacturers can not guarantee that ALWAYS the ingredients come from vegetable based products. They buy their supplies at the market that may or may not be animal based. Some ingredients may be produced with or without alcohol in them. Some other manufacturers refuse to disclose the ingredients due to secrecy of their special formula. When a manufacturer can not produce such a guarantee in above three cases, the product is classified as "Mushbooh/Unknown" or "Halal if no alcohol is used in flavor".

- Halal
- Not Halal
- Mushbooh or Unknown
- Halal if no alcohol is used in flavor

MORE info klik kat bawah ni
diambil dari sini



3 comments:

tifa said...

Takutnya nak bagi anak minum susu . Nasib baik bf lagi. Kalau tidak runsing nak fikir susu yang mana nak bagi anak .

FiDa@aMiDa said...

tifa

itulah akak baru je bagi budak2 tu minum susu...sbb yg no 2 tu baru je bercerai susu dari bf. yg kakak dia lama dah asyik minum apple juice..itulah sajelah bagi budak2 minum susu pulak perisa coklat.

oli said...

salam...
sustagen how?