Resepi ni semua ambil dari buku yang saya borong masa balik cuti kat Malaysia hari tu...cuma tunggu masa je nak khatam buku-buku masakan kak hanieliza hehehehhe itupon tengok mood jugak hehehhe
RESEPI Ikan Berlada Kak Hanieliza
Bahan A
2 ekor ikan selar (saya guna ikan kembong)
1 labu bawang bersar (dipotong gelang)
5 biji limau kasturi (diambil jusnya)
garam secukup rasa
kunyit serbuk
minyak bagi menggoreng
Bahan B (Dikisar)
6 biji cili merah
6 biji cili merah
5 biji cili api
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
Cara membuat
1. Ikan dibersihkan. Kemudian lumurkan garam dan kunyit.
2. Goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan
3. Tinggalkan minyak sedikit dan tumiskan bahan yang dikisar hingga garing
4. Masukkan garam dan bawang besar. Kacau rata
5. Tutup api dan tuangkan jus limau. Kemudian kacau lagi
6. Angkat dan tuangkan di atas ikan
7. Sedia dihidangkan
RESEPI Masak Lemak Labu Kak Hanieliza
Bahan-Bahan
500gm labu kuning (dibuang biji dan dipotong kecil)
2 cawan santan pekat (1/2 biji kelapa)
1 cawan air
1 labu bawang besar (dihiris)
2 biji cili merah (dihiris)
2 sudu besar udang kering (saya ganti udang basah)
garam secukupnya
Cara Membuat
1. Masukkan semua bahan kecuali santan dan daun kunyit ke dalam periuk. Rebuskan hingga labu masak.
2. Apabila sudah mendidih, masukkan santan dan daun kunyit
3. Masakkan hingga mendidih sekali lagi
4. Apabila sudah mendidih, tutup api dan hidangkan
RESEPI Kangkung Goreng Belacan Hanieliza
Bahan A
500gm kangkung
2 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa
Bahan B (Dikisar)
2 tangkai cili merah (saya goreng kurang pedas)
10 tangkai cili api
1 inci belacan
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
Cara Membuat
1. Kangkung di potong kecil dan dicuci bersih. Kemudian toskan
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang ditumbuk hingga wangi
3. Masukkan kangkung. Kacau rata dan rasakan garamnya
4. Hidangkan bersama nasi putih
2 comments:
wah..fida...dah try bnyk yek resepi k.hanieliza tu.. kmoi nie.. buku ada... tah bile nak try semua tu..he..he..
kak moi
hehhe baru nak try..ikut mood jugak hehehhe..ada byk lagi resepi dlm tu belum dicuba..
Post a Comment