Dah lama rendam telur ayam ni....semalam baru rasmi kan hehehehe..telur tak berapa kuning sangat...garam tak cukup kot hehehhe anyway bolehlah nak makan
RESEPI TELUR MASIN
by arioferoz - Terima Kasih
Bahan-bahan ( 18 biji telur )
18 biji telur
1 mangkuk garam biasa
4 mangkuk air
1 sb sichuan pepper corn (optional)
18 biji telur
1 mangkuk garam biasa
4 mangkuk air
1 sb sichuan pepper corn (optional)
Cara-cara
1. Masak air dan garam sampai garam dissolves. Disejukkan lepas tu masukan sichuan pepper corn Masukan telur kedalam botol dan tuangkan air garam tadi. Tutup ketat dan disimpan dlm pantry selama 3 minggu. Test satu masak klu belum lagi simpan lagi seminggu or beberapa hari. Bila dah ok keluarkan dari botol dan simpan dlm peti sejuk.
1. Masak air dan garam sampai garam dissolves. Disejukkan lepas tu masukan sichuan pepper corn Masukan telur kedalam botol dan tuangkan air garam tadi. Tutup ketat dan disimpan dlm pantry selama 3 minggu. Test satu masak klu belum lagi simpan lagi seminggu or beberapa hari. Bila dah ok keluarkan dari botol dan simpan dlm peti sejuk.
2. Tips dari kawan : Masukan sedikit nasi kedalam air garam tu, klu nasi tu naik means cukup masin or stir air garam tu klu garam tak dissolves means cukup masin jugak... selamat mencuba senang ajer....
No comments:
Post a Comment