4/9/2009
Dah lama tak pekena paru goreng bercili ni..so buatlah sket hehehe makan dengan nasi lemak sedap/nasi putih panas-panas sedap
RESEPI PARU GORENG BERSAMBAL
Resepi asal dari blog kak Ct Delima
saya copy paste dari blog mat gebu - Terima Kasih
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg paru
4 ulas bawang putih, diketuk2 inci halia, dititik
3 batang serai, dititik
1/2 cawan jus asam jawa
1 camca besar gula melaka
1/2 camca besar gula pasir
Garam secukup rasa
7 biji cili merah*
6 biji cili padi (optional)*
10 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
3 biji buah keras*
1/2 inci halia*
1 camca besar ketumbar*
1/2 camca besar jintan kasar*
(*dikisar, tapi jangan halus sangat)
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Rebus paru bersama halia titik, bawang putih ketuk dan sedikit garam, hingga lembut. Sejukkan dan hiris nipis. Kemudian goreng hingga garing. Angkat dan toskan.
1. Rebus paru bersama halia titik, bawang putih ketuk dan sedikit garam, hingga lembut. Sejukkan dan hiris nipis. Kemudian goreng hingga garing. Angkat dan toskan.
2. Tinggalkan kurang lebih 1/2 cawan minyak. Tumis bahan kisar bersama serai hingga harum. Kecilkan api dan terus menumis hingga terbit minyak. Masukkan jus asam jawa, gula melaka dan gula pasir, kacau rata.
3. Tambah garam secukup rasa dan masukkan paru goreng, gaul rata dan masak hingga sedikit kering tapi masih lembap. Rasa dan jika ok matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat....
1 comment:
akak suka paru goreng ni. tp yg mkn akak sorang je. malehnya nak buat klu mkn sorang2 je.hihi
Post a Comment