4/9/2009
Buat Nasi Lemak Perantau ini senang dan cepat disediakan..jimat masa..makan panas-panas dengan paru goreng bercili memang sedap heheheh
RESEPI NASI LEMAK PERANTAU
tulip77 myresepi - Terima Kasih
tulip77 myresepi - Terima Kasih
Bahan-bahan ( 5org )
2 cawan beras
2 cawan air
5cm halia - potong nipis
1/2 sb halba
1/2 paket serbuk santan segera (saya guna 1/2 cawan santan cair dlm tin)
1/2 sb garam
1 bj bawang besar - dimayang
sambal ikan bilis / sambal udang
ikan bilis goreng/kacang tanah goreng
telur rebus - dipotong
timun - dipotong
2 cawan beras
2 cawan air
5cm halia - potong nipis
1/2 sb halba
1/2 paket serbuk santan segera (saya guna 1/2 cawan santan cair dlm tin)
1/2 sb garam
1 bj bawang besar - dimayang
sambal ikan bilis / sambal udang
ikan bilis goreng/kacang tanah goreng
telur rebus - dipotong
timun - dipotong
Cara-cara
1. Beras dibasuh bersih. Masukkan beras dalam periuk nasi elektrik. Masukkan air,halia,bawang dan garam. Tenggekkan periuk atas dapur biasa. Masak sampai air menggelegak.
1. Beras dibasuh bersih. Masukkan beras dalam periuk nasi elektrik. Masukkan air,halia,bawang dan garam. Tenggekkan periuk atas dapur biasa. Masak sampai air menggelegak.
2. Bila air dah menggelegak masukkan santan segera dan kacau rata. Kemudian masukkan halba dan kacau rata. Masak lagi sampai air hampir kering.
3. Pindahkan periuk nasi ke dalam rice cooker & tekan butang 'rice cooking' dan masak nasi seperti biasa.
4. Biarkan nasi lemak ini keep warm lebih kurang 1/2jam. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment