MY GUEST BOOK

Followers

My Blog Awards 2008/2009

Thursday, October 15, 2009

Cucur Udang Kak Jun


14/10/2009



Semalam petang buat cucur udang...dah lama tak makan..kalau kat Malaysia guarantee beli kat kedai punye...kat sini tak da...so buatlah ikut resepi kak jun..thanks sudi share resepi..cucur saya ni terlupa letak pewarna kuning so jadi warna asli tepung :) tapi tetap sedap makan panas-panas cecah dengan cili sos...saya tak guna cili sos botol aje..tak sempat nak buat sos sendiri atau buat kuah kacang lagi power


RESEPI CUCUR UDANG
Kak Jun - Terima Kasih

Cucur Udang Sedap Jun



Bahan-bahan ( 4-6 org makan )
250gm tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat (saya guna baking powder)
taugeh
daun kucai-potong2
air dan garam secukupnya
sedikit pewarna kuning
150gm udang


Bahan untuk sos:-
@ 2 sudu besar cili boh
@ 10 ulas bawang putih-cincang
@ 50gm cili sos
@ garam
@ sedikit gula
@ 100ml air
Minyak secukupnya


Cara-cara
Untuk sos:-
satukan semua bahan, masak atas api hingga pekat. Ketepikan.
Untuk cucur:- satukan tepung ngan soda bikarbonat.
1. Masukkan taugeh, daun kucai, garam, gula, pewarna kuning dan air. (jun tambah jagung ngan parutan carrot). Bancuh hingga rata dan pekat.

2. Panaskan minyak. Celupkan senduk besar kedalam minyak panas. Tuang adunan kedalam senduk, 3/4 penuh. Letak seekor udang dan masukkan kembali kedalam minyak panas.
Cucur akan tertanggal dari senduk.
3. Goreng hingga masak. Hidang bersama sos.
# pastikan minyak betul2 panas ya...kalau x, cucur akan serap banyak minyak. tp jgn terlalu panas..nnti hangus..heheh


No comments: