RESEPI Bubur Kacang Hijau
Kacang Hijau - direbus bersama air sehingga empuk
Gula Melaka- agak2 sendiri, kalau yg suka manis boleh lah lebihkan
Santan - agak2 sendiri, nak cair or pekat
Sedikit halia - Optional, gunakan daun pandan pun ok, halia bagus sebab buang angin
Garam - secukup rasa
Cara-cara
Setelah kacang empuk, halia or daun pandan, gula, santan dan sedikit garam.
Kacau hinggalah sebati dan sedap rasa, sesiapa yg suka durian, bolehlah masukkan durian sekali, jadilah bubur kacang hijau durian.
Jangan terlalu pekat, nanti bila sejuk, kuah nye meresap kat kacang, jadi pekat pulak. Bila rebus kacang tu bila dah empuk, sebelum masukkan bahan-bahan yg lain, tambahkan sedikit lagi air supaya ade kuahnye.
Senang kan, 1st time moralle buat bubur kacang, menjadi pulak tu, sedap, di letak dalam peti ais, makan sejuk-sejuk lagi sedap
Setelah kacang empuk, halia or daun pandan, gula, santan dan sedikit garam.
Kacau hinggalah sebati dan sedap rasa, sesiapa yg suka durian, bolehlah masukkan durian sekali, jadilah bubur kacang hijau durian.
Jangan terlalu pekat, nanti bila sejuk, kuah nye meresap kat kacang, jadi pekat pulak. Bila rebus kacang tu bila dah empuk, sebelum masukkan bahan-bahan yg lain, tambahkan sedikit lagi air supaya ade kuahnye.
Senang kan, 1st time moralle buat bubur kacang, menjadi pulak tu, sedap, di letak dalam peti ais, makan sejuk-sejuk lagi sedap
No comments:
Post a Comment