MY GUEST BOOK

Followers

My Blog Awards 2008/2009

Tuesday, October 6, 2009

Laksa Assam Perantau



3/9/2009



Sebelum tu kawan saya ada tunjukkan kedai Sun Flower area Karama ada macam-macam jual daun kesum, petai, daun kucai, tempe, keow teow basah, daun pandan, lengkuas, telur masin itu yang seronok tu..
Lagipon lama tak pekena Assam Laksa buatlah sket malas nak rebus ikan kembung semua cara mudah je betul-betul ringkas sesuai lah bagi yang dok kat overseas guna sardin/tuna dalam tin aje :)
Try lah memang sedap tak rasa pon rasa sardin/tuna macam ori ikan kembung hehehehhe..kalau bagi yang dok overseas tu tak da laksa kering tu boleh guna 'udon' tapi saya guna laksa kering dari Msia lah



RESEPI LAKSA ASSAM PERANTAU
from myresepi

Bahan-bahan ( 4 orang makan )
500gm laksa kering -direndam beberapa 4-5 jam pastu direbus dan ditoskan
1 biji timun dihiris panjang2
3 biji telur rebus-potong 4 setiap satu
4 biji limau kasturi-potong 2 (saya guna sebiji lemon di potong2 kecil)
1 bawang besar dimayang


Bahan-bahan untuk kuah:-
*4 ekor ikan kembung (dibersihkan dan direbus) *boleh guna sardin/tuna dlm tin 2 tin besar
*8 keping asam keping
sedikit air assam jawa
2 tangkai daun kesum
sedikit lengkuas dihiris/diketuk
1/2 bunga kantan (saya tak letak sbb tak da stok)


Bahan kisar :-
8-10 cili kering (ikut pedas masing2)
2.5cm belacan
1 biji bawang besar
garam secukup rasa



Cara-cara
Ikan yg direbus, di tos airnya, dibuang tulangnya. Airnya disimpan untuk kuah nanti.
Isi ikan dikisar.
Kalau guna sardin/tuna dalam tin blender semua sekali dengan bahan-bahan kisar

Masukkan isi ikan, air rebusan, bahan2 kisar yg lain, asam keping, air assam jawa, daun kesum, bunga kantan, lengkuas. Biarkan mendidih.
Masukkan garam secukup rasa. Dan boleh lah dihidangkan.
Tambahan:- Boleh juga ditambah hirisan nenas, daun salad/daun pudina dan potongan cili merah atau cili padi (bagi mereka yang suka pedas).



2 comments:

ain said...

terliur dah akak tengok laksa asam fida ni!!! klu dekat..akak bawak mangkuk tau!!

FiDa@aMiDa said...

kak ain..

menua perantau ada gak yg tak cukup bahan heheheh tapi bolehlah nak makan heheheh