MY GUEST BOOK

Followers

My Blog Awards 2008/2009

Tuesday, October 6, 2009

Kari Ikan Tenggiri



menu tengahari yang lepas-lepas tak ingat dah bila..budak-budak makan ikan tenggiri goreng tak pedas



RESEPI KARI IKAN TENGIRI

By hanilieza - Terima Kasih



Bahan-Bahan:

1 ekor ikan merah/tenggiri/jenahak [dibersihkan]
2 bungkus serbuk kari ikan [bancuh ngan sikit air]
5 biji bendi
3 biji cili hijau
2 biji tomato [belah 4]
1 cawan air asam jawa
1 cawan santan pekat
minyak
garam



Bahan tumis
5 ulas bwang merah ]
2 ulas bawang putih ] tumbuk /hiriskan
1 inci halia ]
1 s/b halba campur
2 tangkai daun kari



Cara:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan rempah kari yg dibancuh sehingga pecah minyak.
3. Masukkan asam jawa tadi [digaul dengan pati santan dan tapiskan]
4. Masukkan ikan. Tambahkan air sedikit supaya santan tak berapa pekat.
5. Kecilkan api dan biarkan mendideh dan naik minyak.
6. Apabila mendidih masukkan bendi, tomato dan garam. Biarkan naik minyak lagi sikit dan tutup api.
7. Hidangkan dengan nasi putih..atau roti biasa/canai



2 comments:

ain said...

ikan tenggiri ni akak suka gak klu masak kerutup.

FiDa@aMiDa said...

kak ain

sedap tu masak kerutup sharelah resepi nak try jugak :)