BAHAN A
1 kg daging2 cawan santan pekat (1 biji kelapa)
1/2 cawan kerisik
1/2 biji kelapa (dihiris) sekiranya suka
3 sudu besar gula melaka
3 keping asam keping
3 helai daun kunyit (dihiris halus)
daun limau purut
garam secukup rasa
BAHAN B (DI kisar)
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar lada hitam
3 kuntum bunga lawang
5 kuntung bunga cengkih
25 tangkai cili kering
5 tangkai cili api (sekiranya suka)
10 ulas bwang merah
5cm halia
5 btg serai
3cm lengkuas
CARA
1. panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis hingga masak.
2. masukkan daging dan masakkan hingga daging lembut
3. masukkan santan, garam, gula, kerisik, daun limau purut dan daun kunyit.
4. masakkan hingga pekat dan naik minyak. Kacau sekali sekala
5. tutup api dan hidangkanselamat mencuba
3 comments:
sedap sedap sedappppp!!! kek tu pun lawa.. esp yg strawberry ade coklat2 tu ;)
syiqim...hehehhehe..strawberry tu lawa tapi bila makan masam ler..x macam kat korea..strawberry mcm gula manis betul :)
salam kak fida,
wah, makin rancak meniaga kak. edible image tu kak buat sendiri? cantik...:)
Post a Comment