Bahan-bahan
Tepung gandum (250 gm)
yeast 2 bungkus mauripan (22gm)
gula (40gm)
garam (1 sudu teh)
telur sebiji
butter (30 gm)
susu Full Cream (125ml) (susu jangan sejuk..nanti yis x naik susu suhu bilik)
- Tepung, butter bancuh sekali..gaul-gaul lepas tu letak telur gaul sket. Yeast n gula bancuh bagi hancur dlm susu, Biar 1 - 2 minit naik sket bubuh garam. Lepas tu masukan dlm tepung..uli. Jika lembik tambah tepung sedikit.
- Uli bagi sebati tak sampai 5 minit. Biarkan doh 30 minit bagi naik. Lepas tu canai tebal sket..1/4 inci, terap bulat. Lepas tunggu biarkan doh tu naik lagi 20 to 30 minit
- Panaskan minyak dalam kuali…Minyak biar banyak dan panas baru masukkan donut goreng sehingga kekuningan atau garing. Angkat
- Biarkan donut sejuk, lepas tu kalau nak letak topping ikut suka (toping chocolate)
- Kalau buat banyak nak frozenkan goreng separuh masak pastu masukkan ke dalam plastik frozenkan
Toping Chocolate :-
1. Cairkan coklat masakan menggunakan kaedah double boiler
2. coklat masakan + butter sedikit + gaul
Topping Gula icing
1. Gaulkan donut yang telah di goreng dalam gula icing
Note: Adunan Doh ikut kualiti dan jenis tepung gandum (kalau lembik tambah sedikit tepung)
5 comments:
akak guna resepi mana? nampak gebu kak....tak kisah la rupe dia..janji rasanya sedap!!
mmg betul fida...buat sendiri lagi puas makan kan..kat sini..he..he.. tak kisah la shape or colour ape pun...janji sedap...he..he
fizan,
guna resepi campur2 (dari kekawan internet) pastu bigger2 sket adunan dia..try lah nanti
nanti akak paste resepinya.
tak guna shortening entahlah cari kat dubai ni tak jumpa lak.
kak moi
bolehlah nak makan hehehhe
sini shortening ada kat mana ya?
akak, saya suka yg simple macam ni..saya copy eh...
*rasanya shortening tu optional aje..tak payah pun tak pe...
fizan
sharing is caring
copylah silakan :)
satu adunan tu boleh dpt 18 biji
saiz sederhana tak x besar sgt.
sekali buat tu terus habis kena ngap dgn budak2
Post a Comment