MY GUEST BOOK

Followers

My Blog Awards 2008/2009

Sunday, April 26, 2009

Bun Sardin


26-04-2009
ROTI BUN SARDIN

Malam tadi dah pukul 12 malam tetiba teringat esok 9 pagi ada Mesyuarat perwakilan di Bangunan MATRADE untuk bincang pasal Malaysian Foods Bazaar yang di adakan bulan Mei nanti. Alamak nak bawa apa untuk port luck...emm buat roti lah.

Resepi Roti Bun Sardin ini di ambil di internet Resepi Kak Hanieliza...
Terima kasih kak liza...mmg saya selalu buat roti ni...kalau buat roti guna resepi kak liza mmg menjadi..
Dah lama tak buat roti bun sardin ni sejak berpindah ke Dubai ni...agak-agak skill buat roti tu ada lagi ker hahahhah


Last minute ni....gagahkan jugak...uli tepung semua dah pukul 2 pagi..emm nak tunggu lagi 2 jam untuk doublekan kenaikkan doh..tido dululah...ingat nak bangun pukul 4 pagi..entah camner boleh terlajak tido bangun dah pukul 5.30 pagi kelam kabutlah nak siapkan anak dara tu sekolah lagi hehehe

Minta tolong papa dia mandikan kakak...sambil tu canai doh letak inti sardin dalamnya...tunggu 30 minit untuk doh tu mengembang sekali ganda...

cepat2 mandi segala bangai semua..

Sementara tu masuk roti tu dalam oven pembakar. Bawa kakak turun tunggu bas sekolah pukul 6.55 pagi.....pesan kat Sheila mak si eden from South Africa (sama bas dgn kakak Fatin Amily jiran sebelah building) bagitau Sheila in case I will be late, pls do me a favour take my daughter at your apt for a while...kalau tak pesan nanti sapa pulak nak tunggu kakak time balik sekolah tengahari nanti.


Naik2 atas...alamak terlupa nak sapu telur kat atas roti...cepat2 keluarkan dari oven sapu telur kat atas roti....bakar semula sehingga masak...siap2 si kecil ni mandi + pakai baju...nak nenen pulak adoi dah le kelam kabut..

Alamak roti tergaring lak pulak sib baik tak hangus hehehhe
cepat-cepat keluarkan pastu sapu butter atas dia untuk jadikan roti tu berkilat.
Siap2 semua...bawa beg, roti bun untuk port luck then get ready naik kereta sama dengan papa pi opis.

So bergerak dari rumah lebih kurang pukul 8 pagi.
Sampai-sampai dalam pukul 8.40 pagi tak da org sampai..
Kat bilik meeting pulak..si kecil ni pulak buat hal...merengek-rengek nak ke papa dia..ckp dgn dia..papa tak da kat opis..alahai nak bagi dia tenang payah betul..bawa ke keluar bilik meeting room...pujuk2 dia then masuk balik.. mula2 je dia baik dok diam..lepas tu mulalah nak dukunglah nak nenenlah...adoi sib baik dlm tu semua ladies je...bolehlah kasi nenen kat dia..mmg geram betul tadi anakku buat perangai...tak leh nak concentrate dalam meeting tu asyik nak berdukung jer dalam bilik meeting...lengguh tangan..agak-agak tangan sebelah kanan dah jadi muscle sbb dok dukung dia lama lak tu..

Memang dah agak mesti meeting abis lewat...pukul 11.40 minta diri balik awal reason nak ambil anak balik sekolah...On the way back, call Sheila dalam pukul 12 camtu...Kakak dah selamat lepak-lepak kat rumah dia sambil tengok tv sama-sama dengan eden anak dia..Sampai rumah dah pukul 12.15 tghari... Mujurlah Sheila tu okay...itulah guna berjiran in case ada apa-apa nak minta tolong senang.

Okaylah ni lah rupa roti bun sardin ku yang tergaring sket...Alhamdulillah janji sedap di makan...jemput makan


Pada Malaysian yang berada di sekitar Dubai
Jom datang beramai-ramai bagi memeriahkan lagi
Jualan Malaysian Foods Bazaar
Anjuran oleh Persatuan Isteri-Isteri Perwakilan Dubai.
Pelbagai menu dan masakan Malaysia ada di jual di bazaar ini.
Bagi yang merindui masakan Malaysia..marilah join sekali

TARIKH : Pada 15 Mei 2009
HARI : Jumaat
TEMPAT : General Consulate Residence Al-Barsha
JAM : 4-6 petang



p/s pada yang nak pre-order roti sardin & roti sosej
boleh contact fida ya hehehhe
(emm larat ke nanti saya kena buat roti ni
sampai beratus pcs masa bazaar Mei nanti huhuhuhuhuhu)



3 comments:

fizan *sew addict!* said...

kelam kabut ye kak amida..apa pun, saya lihat sedap nye roti itu...saya pun dh lama tak menguli...niat nak membeli BM aje..tp di KB belum jumpa yg berkenan di hati..

KesahKu said...

wahh...sedapppnyer...
macam senang aje nak buat kak?
tengah kelam kabut pun leh jadik tu...
uli ngan tangan ke apa ek..
nak resepi leh ke?
hikhikhik..mana nak carik bun sardin kt sini..hukhukhuk
respek gile la ngn kak mida..
kalo kta la time tu..
dah terjerit2 dah kot...
huuhuhu

FiDa@aMiDa said...

salam fizan

sebenarnya akak baru je beli BM masa balik msia hari tu...dah pernah cuba buat roti benggali..dari uli sampai bakar dlm breadmaker tu mmg berbaloilah..campak je bahan tunggu tunggulah dlm beberapa jam dah siap.

tapi smlm mmg tak terfikirlah nak guna BM lagipon ada dlm store tak perasan letak kat mana kelam kabut punya pasal hehehhe. so uli pakai tangan je smlm lagipon buat satu adunan je tak byk.

yanti
uli pakai tangan smlm. Nanti kak mida tepek resepi ya..try ler kat german tu hehehe mesti ammar suka punye..dulu kak mida kat korea pon buat sendiri roti sbb roti kat korea ada yg tak halal kan..