09/06/2011
Hari ini masih berpuasa lagi...so hari ini try dua jenis resepi satu pedas satu lagi tak pedas untuk budak-budak makan...kebetulan ada stok dada ayam banyak dalam peti sejuk..proses nak clearkan peti sejuk sebelum balik cuti summer holiday :)
RESEPI KUNG PAO CHICKEN - Myresepi from Rai
Bahan-bahan ( 4 orang )
Bahan A
600 gm ayam
tepung jagung
garam
600 gm ayam
tepung jagung
garam
Bahan B
100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit (saya x letak)
3 sdm sos tiram
2 sdm cili sos
1/4 cwn air
minyak utk menumis
garam-jika perlu
2 inci halia - ditumbuk halus
100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit (saya x letak)
3 sdm sos tiram
2 sdm cili sos
1/4 cwn air
minyak utk menumis
garam-jika perlu
2 inci halia - ditumbuk halus
Cara-cara
1. Utk bahan A tadi - isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - kemudian goreng dan toskan
2. Panaskan sedikit minyak dlm kuali.
3 . Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan
4. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar
5. Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
6. Biarkan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api.... dalam pic ni... rai xletak kacang gajus... rasa dia sedap gak
RESEPI AYAM HALIA Kak Hanieliza
BAHAN A
500gm ayam
3 sudu besar sos tiram
1/2 cawan air & 1 sudu kecil tepung jagung (dibancuh)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 pokok daun bawang
1 biji buah tomato (dipotong empat)
garam secukup rasa
BAHAN B (Dihiris)
5cm halia
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji cili merah (x letak utk budak2 makan)
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihris hingga layu
2. masukkan ayam dan kacau rata kemudian masukkan sedikit air
3. Masakkan ayam hingga lembut
4. Masukkan bancuhan tepung jagung dan sos tiram. Biarkan hingga pekat
5. Masukkan tomato dan daun bawang. Kemudian kacau
6. Sedia dihidangkan
9 comments:
Salam kunjungan... teruskan berbloging.. senang2 singgah la ke blog saya ;)
http://www.zuwairiaiman.com
Salam Fida..
Kung Pao chicken.. anak2 mesti sukakan... nampak sedap nyer.. teringin nak buat...
salam zuwairi..terima kasih atas kunjungan Insyallah akan singgah ke blog anda
salam kak, try lah buat hehehhe
salam..
herm..kak fida... sgt m'buka selera...
dpt idea nk msk ... klu diizinkan kesihatan, n.week nk start puasa sunat rejab... dpt gak idea apa yg nk dimasak...tq..tq..tq...
gee, jumpa dah ye blog kak fida hehehhe...selamat mencuba ye :)
Kak Da, sorry but what does SDM mean? sudu besr ke?
baby shevoyd
SDM means..sudu makan (sudu besar)
Hahaha! Ok Kak... TQ... SMK means sudu makan kecil lak... Now Paham2... ;p
Ni blog Lagi satu... Anyway, Hubby suka sangat resipi ni... Dia kater sedap sangat2... TQ Kak Da for this resipi...
Post a Comment