Bahan-bahan (hidagan 4-6 orang):
1 ekor ikan bawal/siakap atau ikan apa2 yg disukai - seberat dalam 600gm
1 helai daun pisang - kalau tiada boleh guna aluminium foil
1/2 biji limau nipis - ambil jusnya
1/2 sudu besar kicap pekat
60ml atau 1/4 cawan minyak
garam dan gula secukup rasa
bahan2 kisar halus:
4 tangkai cili merah
4 biji buah keras
8 biji bawang merah
1 batang serai
1/2 sudu teh belacan
1 sudu besar serbuk cili
2 helai daun limau purut
cara:
layurkan daun pisang di atas api kecil sehingga lembut
ketepikan
panaskan minyak di dalam kuali
tumiskan bahan2 kisar di atas api yang kecil sehingga wangi
tambahkan jus limau, kicap, garam dan gula secukup rasa
kacaukan rata
lumurkan seluruh bahagian ikan dengan sambal yang dimasak dan bungkuskan ikan dengan daun pisang atau aluminium foil
bakar pada suhu 180C selama 20 min atau panggang di atas bara api
source: chef wan
layurkan daun pisang di atas api kecil sehingga lembut
ketepikan
panaskan minyak di dalam kuali
tumiskan bahan2 kisar di atas api yang kecil sehingga wangi
tambahkan jus limau, kicap, garam dan gula secukup rasa
kacaukan rata
lumurkan seluruh bahagian ikan dengan sambal yang dimasak dan bungkuskan ikan dengan daun pisang atau aluminium foil
bakar pada suhu 180C selama 20 min atau panggang di atas bara api
source: chef wan
No comments:
Post a Comment