Bahan ( A ) - untuk dikisar :
3 ulas bawang Besar
4 ulas bawang Putih
½ biji buah Keras
1 inci halia
¼ inci lengkuas
2 batang serai
15 gm udang kering
25 tangkai lada kering (Kalau tak tahan pedas kurangkan sedikit)
Bahan ( B ) - Direbus dan dikisar :
3 biji ubi keledek (Sederhana Besar)
200 gm daging atau tetel daging Lembu (Dikisar sederhana bersama air rebusan)
200 gm udang (Dikisar bersama air rebusan)
3 sudu besar rempah Kari Daging BABAS atau jenama lain
4 sudu besar asam jawa
Garam
Gula
Serbuk Perisa
Mee Kuning Direbus
Taugeh Di rebus
Untuk Penyedapya :
Daun Soup
Limau Kasturi (x letak)
Bawang Goreng
Lada Hijau Dihiris-hiris (x letak)
Tauhu Goreng dipotong -potong kecil
Telur Rebus
Kicap untuk sesiapa yang suka(x letak)
Cara-cara membuatnya :
1. Tumiskan semua bahan -bahan (A) dan rempah kari.
2. Setelah bahan-bahan (A) sudah garing masukan pula bahan (B) yang dikisar.
3. Masukan air asam jawa , garam ,gula dan bahan perisa.
TIPS
1. Kalau kuah kurang pekat campurkan tepung gandum yang dibancuh dengan air sedikit dan dikisar supaya halus.
1. Kalau kuah kurang pekat campurkan tepung gandum yang dibancuh dengan air sedikit dan dikisar supaya halus.
2. Kuah mee rebus sedap jika manis sedikit.
3. Kepekatan kuah mengikut selera masing-masing ada suka pekat dan tidak pekat.....
5 comments:
sedapnyaaaaaaaaaa!
sikitt..
assalamualaikum akak..
byk nyer bahan2 nk guna (sy pemalas sket kalu tgk byk2 bhn nih).. tp hubbu suka makan mee rebus nih. nmpk gaya kene belajar buat jugak lah.. huhu
waalaikumsalam tun
heheheh akak pon terpaksa merajinkan diri sbb nak makan punye pasal hehehe dah ler dok jauh di perantauan huhuhu
yan, elise jemput makan :)
Post a Comment