MY GUEST BOOK

Followers

My Blog Awards 2008/2009

Wednesday, December 29, 2010

Triffles














Lama tak buat triffles untuk budak-budak...ada rajin sket hari ni :)

Easy-peasy punya pudding !

RESEPI TRIFFLES


Bahan :

1 gulung swiss roll [saya guna readymade marble paun cake]
1 tin buah-buahan campuran (fruit cocktail)
1 kotak agar-agar Nona (ikut suka perasa apa) [saya guna 1 paket agar-agar biasa jalur halus]
+ 2 cawan air1 tin susu cair Ideal + 1 tin air (guna tin susu Ideal) + 5 sudu besar tepung custard + 4 sudu gula (ikut suka - suka manis, letak lebih, tak suka, kurangkan)

Cara :

1. Potong swiss roll dan atur dalam mangkuk. Tapiskan buah dalam tin, buah di simpan dan airnya di renjiskan pada kek.

2. Masukkan susu, tepung kastad yg dicampur dengan 1 tin air dalam periuk, jerang dan kacau sentiasa hingga masak

3. Tuangkan bancuhan tepung kastad yang sudah masak pada kek

4. Didihkan 2 cawan air, mendidih, masukkan agar-agar. Kacau rata dan tutup api. Tuangkan pada kek dan taburkan fruit cocktail

5. Siap ! Sedap dimakan selepas disejukkan semalaman


5 comments:

Nieza said...

Salam Kak Fida,
nampak mcm senang jer nk buatnya yer...nanti boleh la cuba ni...:)

FiDa@aMiDa said...

salam nieza

cuba jgn tak cuba :)

Anonymous said...

kak saye copy resepi akak ni yea..buat note kat fb...saye dh try ni, mmg sedap sgt2...

ena..

FiDa@aMiDa said...

ena...silakan sharing is caring :)

cikgu siti hazreen said...

wah...sedapnyer ^_^