Saturday, June 13, 2009

Menu 13-6


Menu 13-6-09
Udang Tempura (saya tak buat sos kicap)
Sayur Kangkung

RESEPI Udang Tempura
& Sos Kicap Halia

dipetik dari Buku Resepi 30 Minit
Chef Kamarul

Sajian - 4 orang
Masa penyediaan - 20 minit

Bahan-bahan
8-10 ekor Udang
1 sudu kecil Jus limau
Garam secukup rasa
Lada putih secukup rasa

Adunan Tempura
150gm Tepung tempura
1 biji telur
200ml air sejuk

Sos
4 sudu besar Kikkoman (kicap cair Jepun)
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil halia muda (dikisar)

Bahan Sampingan/Hiasan
1 batang lobak putih (di hiris)
1 batang lobak merah (dihiris)
1 biji Lada Benggala (dihiris)
50gm cendawan tiram
100gm brokoli
100gm bunga kobis



Cara-cara
1. Bersihkan udang. Kemudian perap dengan jus limau, garam dan lada putih seketika.


2. Untuk membuat adunan tempura, campurkan tepung dan telur bersama air sejuk. Pastikan betul-betul sebati dan tidak terlalu pekat.


3. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan ke dalam adunan tepung tempuran dan goreng sehingga kekuningan


4. Untuk membuat sosnya, campurkan semua bahan sehingga sebati



2 comments:

  1. Kak Dubai ada kangkung ek kak? wah...bestla..boleh buat kangkung goyeng, tambah belacan pun sodap..hehe... udang tu memikat betul la..

    ReplyDelete
  2. ijan

    aah Dubai ada kangkung, bendi, petai, serai, halia

    aah kangkung goreng belancan mmg sedap hehehhe

    kangkung seikat dlm RM2 okaylah nak makan punye pasal

    ReplyDelete

Saya suka komen anda lagi byk lagi bagus