


Semoga berjalan lancarlah hendaknya...Amin...Insyallah....heheheh tak pernah masak banyak2 lagi ni...menggeletar tangan ni hehehehhehehhe
so kekawan di Dubai jom ramai-ramai memeriahkan lagi suasana.. jangan lupa singgah geraiku hari Jumaat nanti bagi support :)
Malaysian Foods Bazaar
Tarikh : 15 Mei 2009 (Jumaat)
Masa : 4-6 ptg
Tempat : Kediaman Rasmi Consul Jeneral
Villa 25, St 19B, Al Barsha
Dubai, UAE
RESEPI ASAL AYAM KURMA (Resepi NekPP) thank you
Bahan-bahan
600 gm ayam (saya ganti dengan sotong)
2 biji ubi kentang dipotong empat
1 biji bawang besar dipotong empat
2 sudu besar kerisik
santan pekat semangkut
gula dan garam secukup rasa
sedikit kayu manis dan bunga lawang
minyak untuk masak
Tumbuk
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1.5 packet kecil rempah kurma Adabi
Cara-cara
· Panaskan minyak dan tumiskan kayu manis dan bunga lawang.
· Masukkan bahan yang ditumbuk yang telah digaul rata bersama rempah kurma, tumis sehingga naik bau wangi.
· Masukkan ayam yang telah dipotong, kacau sehingga setengah masak.
· Masukkan santan pekat, kacau sekejap.
· Masukkan kerisik dan kacau rata, tunggu sehingga mendidih dan ayam masak sepenuhnya.
· Masukkan ubi kentang dan bawang yang dipotong, tunggu sehingga lembut.
· Masukkan garam secukup rasa serta sedikit gula.
amboi sedapnya...sangat2 menggoda.. terliur dah ni.. hehe
ReplyDeletewah tiap2 kali lepas masak je amek gambar eh hik hik tp dlm banyak2 tu aku nyer fav...telur goreng mata kerbau haha
ReplyDeleteiena - alah biasa2 je menu tu
ReplyDeletemin - selalu mcm tu lah sebelum makan kena tangkap dulu gambar hehehe wajib tapi kalau dah malas tak tangkap ler :)