MY GUEST BOOK

Followers

My Blog Awards 2008/2009

Sunday, March 28, 2010

Preparation and on the day of the last week of Malaysia Bazaar

suasana bazaar minggu terakhir (minggu ke-4)





sambil makan-makan boleh bersantai bersama kawan-kawan


pengunjung mulai datang ke bazaar

thanks dear hubby sudi siapkan gerai



2nd person datang dulu siap-siapkan meja semua my son pon nak interprem sama








Ajue & Adha my friends...the tokey satay in Dubai
(Satay Unta, Satay Ayam, Satay Lembu)

26/3/2010

Minggu terakhir Bazaar Malaysia...selama 3 minggu berturut-turut (1 minggu minggu ketiga tak berniaga sebab si kecil demam) gigih menyiapkan bahan-bahan untuk di jual di bazaar


Penat semua ada cuma seronok dapat pengalaman berniaga dan jumpa kawan-kawan baru


Terima kasih pada pengunjung-pengunjung yang singgah ke gerai fida dan terima kasih ada sokongan yang diberikan..kalau ada terkurang/terlebih garam ataupon gula, minta halal kan ya hehehhehehehe


p/s perasmian cop jempol by jiya

Homemade Pegedil Kentang





25/3/2010

Sehari sebelum Bazaar Malaysia yang ke 4 minggu ...minggu terakhir...gigih menyiapkan homemade pegedil kentang untuk menu soto & bihun sup...kali ni buat suka sangat sebab menjadi...dulu pernah buat hancus jadinya...kali ni buat elok seketul tak hancur pon hehehhe

Saya nak kongsi resepi ni..kalau nak cuba sila kan

RESEPI PEGEDIL KENTANG by Raidah

Bahan-bahan:
500 gm kentang
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 /2 cawan bawang goreng
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 batang daun sup ~ di mayam halus
1 biji telur
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng


Cara penyediaan:
1. Buang kulit kentang, bersihkan dan hiris. Goreng sehingga masak, angkat dan toskan. Lenyek kentang semasa masih panas sehingga hancur.

2. Bawang putih dan bawang merah dihiris kasar dan digoreng sehingga kekuningan. Kisar bawang sehingga hancur (guna pengisar kering).

3. Satukan kentang, bawang yg telah dikisar, bawang goreng, daun sup, garam secukup rasa. Gaul rata.

4. Ambil sedikit adunan, kepal-kepalkan menjadi bulat dan leperkan sedikit. Buat sehingga habis.

5. Pukul telur, kemudian celupkan adunan yg telah dileperkan tadi dan goreng hingga keperangan. Angkat dan toskan minyak.


Wednesday, March 24, 2010

KG Montessori Concert at RIS


Alice the camel three humps

Raffles International Schoo, Umm suqeim South Campus
23/3/2010


The KG (Kindergarden) Concert theme is One World One Family

Sungguh terharu bila tengok my daughter punye concert yesterday....bila diaorg nyanyi ramai tu sebak pon ada...ialah tak sangka dah besar anak dara ku ni hehehehe terasa macam dia baby lagi heheheh


It was fun and enjoyed...there a lot song they sang...Alice The Camel, He's Got the Whole World, This Little Light of Mine..

I like this song very much
ALICE THE CAMEL


Alice the camel has five humps
Alice the camel has five humps
Alice the camel has five humps
So go, Alice, go


Alice the camel has four humps
Alice the camel has four humps
Alice the camel has four humps
So go, Alice, go


Alice the camel has three humps
Alice the camel has three humps
Alice the camel has three humps
So go, Alice, go


Alice the camel has two humps
Alice the camel has two humps
Alice the camel has two humps
So go, Alice, go


Alice the camel has one hump
Alice the camel has one hump
Alice the camel has one hump
So go, Alice, go


Alice the camel has no humps
Alice the camel has no humps
Alice the camel has no humps
Now alice is a horse


Tuesday, March 23, 2010

Menu semalam


RESEPI Sambal Sotong by Kak Hanieliza


BAHAN A
500gm sotong
1 labu bawang besar (dihiris)
1/2 cawan jus asam jawa
3 sudu besar sos tomato
1 labu bawang besar (dihiris kasar)
1 tangkai daun kari
1 sudu kecil gula
3 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa



BAHAN B (Untuk Kuah)
20 tangkai cili kering
8 ulas bawang merah
2 ulas bawah putih


CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar hingga haring dan naik minyak
2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato. Kemudian kacau rata.
3. Masukkan gula dan garam, kemudian masakkan hingga naik minyak dan pekat.
4. Masukkan sotong, bawang besar, daun kari. Kacau rata.
5. Biarkan sebentar supaya sotong masak dan bawang agak layu. Tutupkan api.
6. Hidangkan dengan nasi putih ataupon nasi lemak




RESEPI Daging Masak Asam Pedas by Kak Hanieliza


BAHAN A
500gm daging (dipotong kecil)
7 helai daun limau purut
1 pokok daun ketumbar (x letak)
2 biji tomato (dipotong 4) *saya guna cerry tomato
2 cawan air
1 cawan air asam jawa
3 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa


BAHAN B (Dikisar)
10 tangkai cili kering
6 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
3 cm halia
3 btg serai
3cm lengkuas (x letak)
3 biji buah keras
2cm belacan (sekiranya suka)




CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga garing.
2. Masukkan daging dan biarkan hingga naik minyak semula.
3. Masukkan air asam jawa.. Biarkan seketika kemudian masukkan air sejuk.
4. Sesuaikan rasa dan didihkan hingga empuk.
5. Kemudian masukkan daun limau purut dan tomato. Biarkan reneh hingga pekat dan naik minyak
6. Angkat dan hidangkan



RESEPI Udang Goreng Kunyit myresepi minami

Bahan-bahan ( 4-5 org )


300gm udang kecil
ubi kentang potong macam wages (saya tambah ubi kentang)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
1/2 biji bawang besar
1 biji cili hijau (saya tak letak)
3 sudu besar minyak masak


Cara-cara

1. Bersihkan udang. Gaul udang bersama-sama serbuk kunyit dan garam.
2. Masukkan minyak masak ke dalam kuali. Bila minyak dah panas, masukkan ke semua udang yg digaul tadi ke dalam kuali.
3. Goreng sehingga garing
4. Setelah garing, masukkan bawang besar dan cili hijau yang dihiris slice.
5. Apabila bawang sudah layu, bolehlah tutup api dan dihidang. Rasanya sungguh rangup!


22/3/2010

Menu semalam sekali mood rajin datang tu dia...3 menu sekali heheheh hari ni tak masak makan menu yang sama aje...cuma masak nasi putih aje



Monday, March 22, 2010

Eat & Drink Restaurant

Eat & Drink Umm Suqueim Branch
Belakang tu kelihatan Burj Al Arab
sambil tunggu makanan budak-budak ni mainan sudu garfu pulak


Backdated 10/3/2010


Tengahari ada satu hari tu tak masak so makan luar aje...so lepas ambil kakak dari school we all makan lagi di kedai Eat & Drink berdekatan dengan King Dubai School & Raffles International School...berhampiran dengan Burj Al Arab.


Famous Menu Grill Chicken Machine - No 1 in Dubai

Kitaorg panggil makan kat Kedai Mamak hehehehe
Entry pasal Eat & Drink boleh baca kat SINI jugak

update 2nd week berniaga di Bazaar Malaysia







rakan-rakan niaga turut serta


Backdated 12/3/2010


Gambar-gambar yang terperam dalam camera...setelah berhari-hari usaha mencari wayar USB kamera tak jumpa...akhirnya terpaksa jugak lah membeli USB card reader


Baru terasa lega dapat meng uploadkan gambar-gambar ni hehehhehe
Di antara rakan-rakan niaga yang turut serta pada minggu ke-2 Bazaar Malaysia di Dubai

sambung citer gantung periuk lagi di chop2



Nasi Goreng Indon Style cum with fried chicken + egg + 2 sticks of satay + Prawn Keropok


Combo Egg Fried Rice cum with spicy chicken + 2 spring rolls + Prawn Keropok



Chop Platter - Spring rolls, Prawn Tempura, Mix of vegetables + nuts





Behind beautiful scenery of Ski Dubai


20/3/2010

Sambung cerita.... gantung periuk lagi...selepas makan-makan di SUMO...masuk Mall of Emirates pada mulanya nak pergi carrefour cari Beras Jepun/Korea...tak jumpa jugak pusing-pusing lapar lah pulak hehehehhe terus apa lagi dinner kat situ jawapnya...takpelah sekali sekala gantung periuk kira macam Celebrate Mother's Day jugak in advance hehehe


Yang lawaknya...asben cakap takpelah bagi wife & kids makan-makan sedap..dulu time bujang bercinta mana ada duit nak belanja mahal-mahal kat Restaurant hehehehe


Chop-chop Restaurant Asian Cusine Restaurant (Chinese, Japanese, Indon n Thai foods) located inside Mall of Emirates near Ski Dubai.


All staff are friendly and wearing the Chinese outfit "cheongsam" for ladies staff and for guys I don't know the name of the cloth...(something like "baju apek") heheheh

No bad..the taste is good & the price also reasoanable..
cuma satay tu diaorg tak pandai sangat bakar...satay Malaysia sedap lagi :)
satay kat Bazaar Malaysia in Dubai (my friend ajue & adha lagi sedap)
Balik-balik tu perut dah kenyang terus tido
Begitulah al kisahnya

For More Review..boleh jugak singgah di blog my friend Kak Moi about this ChopChop Restaurant

Sebelum balik nampak kedai Jacky's Electronics so cari lah USB card reader untuk my small digital camera di sebabkan wayar usb camera tu hilang hari tu, banyak gambar terperam tak dapat diuploadkan huhuhu....so next entry akan diuploadkan gambar-gambar yang terperam tu hehehe..lega sket