MY GUEST BOOK

Followers

My Blog Awards 2008/2009

Saturday, July 25, 2009

Majlis Sambutan Keputeraan Agong di Dubai









Majlis Keputeraan Agong di Dubai
Tarikh : 24/7/2009
Masa : 4-6 petang
Tempat : Foyer MATRADE, Dubai


Majlis Keputeraan Agong di Dubai dibuat agak lambat sedikit walaupon hari sebenarnya jatuh pada 6/6/2009...walaupon bagaimanapon sambutan kali ini tak begitu ramai disebabkan ramai yang pulang bercuti kebetulan summer school holiday telah pon bermula sejak akhir bulan Jun - akhir bulan Ogos namun ia tetap meriah dengan kehadiran Duta Besar Abu Dhabi Dato Yahya serta isteri beliau Datin Saerah serta Tuan Syed Hazrin Consulate General serta isteri beliau Puan Sarah serta kakitangan dari Consulate General serta agensi-agensi yang lain serta rakyat Malaysia yang tinggal di Dubai



Majlis di mulakan dengan kata-kata aluan dari pengerusi majlis serta ucapan dari Tuan Syed Hazrin diikuti dengan nyanyian beramai-ramai lagu kebangsaan Malaysia..Negaraku...selepas itu acara makan-makan pon bermula....sambil makan-makan ada kuiz berbalas pantun menggunakan sms serta cabutan bertuah mengiri gula-gula dalam balang yang pemenangnya akan mememenangi hadiah tiket penerbangan pergi balik (DXB - KUL) disediakan oleh MAS

Kali ini menu telah di sediakan oleh pihak perwakilan di Dubai yang bergotong-royong membahagiakan tugas masing-masing...tugasan itu dilakukan di dapur masing-masing...saya telah ditugaskan untuk memasak nasi lemak (nasi sahaja dan agar-agar2) untuk seramai 300 orang tetamu...kawan saya turut memasak nasi jugak kira bahagia dua lah sorang masak untuk 150 orang nasi lemak... lauk pauk untuk nasi lemak orang lain yang buat, di antara menu disediakan nasi lemak, ayam berempah, bihun sup, murtabak, agar-agar, buah-buahan.

Nasib baiklah saya ada periuk besar untuk memasak nasi...gabra jugaklah nak masak nasi itu untuk sukatan yang banyak mengigil jugak ler tangan hehehehhe.....Alhamdulillah persiapan buat nasi ini serta agar-agar berjalan dengan lancar...satu pengalaman yang cukup berharga walaupon penat hehehhe


Sempat jugak bergambar dengan kekawan blogger shiela - mother of two, kak moi - qistina kak syida, kak intan, hanis, abby serta kekawan yang lain

Thursday, July 23, 2009

Kimpap Korea





RESEPI KIMPAP - KOREAN DISH by amida


Kimpap ni ala-ala sushi gak lah..

Nak share masakan korea untuk yang berminat nak taulah....
masa tinggal kat Korea dulu selalu buat budak-budak pon suka

Kimpap - (kim=seaweed, bap=cooked rice) Kimpap makanan snak yg paling popular, mudah dan senang dimakan di Korea. Selalunya dibawa semasa berkelah. Basic kimpap hanya mengandungi seaweed dan nasi. Tapi utk nampak lebih kreatif dan berwarna-warni boleh dimasukkan dengan lobak merah, telur, daging/ikan tuna/fishcake/crabstick, radish, pickled, timun


Kombinasi warna dlm kimpap...Hitam (seaweed), Putih (nasi), Merah (lobak merah), Hijau (spinach, timun), Coklat (daging/tuna), kuning (pickled radish, telur)


Bahan-bahan
Daun sesame seaweed (empat segi)
kalau beli dekat kedai Korean...cakap "kimbap yong kim" tikar buluh utk mengulung
sesame oil kicap korea (kalau takda gantikan garam biasa)
sardin tuna mayonis Timun - potong memanjang Radish - potong memanjang Lobak merah - potong memanjang (tak perlu rebus ya gunakan yg mentah) nanti rasa ranggup
telur - digoreng dululah
1 1/2 pot beras korea/atau beras jepun pun boleh (beras bila dimasak akan melekat/sticky)
*tidak boleh guna basmati atau beras malaysia



CARANYA
1. Masak nasi menggunakan rice cooker
2. Apabila nasi sudah masak, ambil sedikit kacau dgn garam, sesame oil (gaulkan sewaktu nasi tengah panas)
3. Letak tikar kecil utk menggulung kimpap di bawah, kemudian letak seaweed diatasnya.
4. Letak nasi tadi atas seaweed, leperkan nasi tersebut jgn terlalu byk sedikit jer, pastu atasnya daun sesame (kalau tak da pun takpa), letak sedikit mayonis, susun timun, lobak merah, daging/ikan tuna, radish secara memanjang/melintang
5 Gulung seperti gulung lemang mengunakkan tikar khasnya utk menggulung kimpap (ikut seperti dlm gambar)
6. Potong dan hidangkan

*utk yg baru mencuba kekadang tu utk gulung kimpap akan menjadi messy sketlah tapi lama2 buat tu okay
* Dalam gambar tak letak mayonis...(gambar asal sumbangan dari cikgu korea) tapi amida suka letak mayonis so nanti dia lebih melekat dan sekata


Menu breakfast




Update menu breakfast beberapa hari yang lepas...mee goreng & sandwich bakar guna pembakar roti phillip...kalau sapa-sapa nak buat waffle boleh juga guna pembakar roti ni kalau tak da acuan waffle cuma rupa dia tak jadi macam petak-petak lah jadi macam acuan pembakar roti...nak buat senang je...



RESEPI Sandwich Bakar by amida


Bahan-Bahan

Roti buku/roti benggali
Sardin dalam tin (ambil isi shj)
Bawang (dihiris dadu)
Mayonis
sedikit Garam
sedikit perahan limau nipis



Caranya :-
1. potong bahagian tepi roti

2. sapu marjerin/butter pastu sapu inti sardin
(isi sardin + bawang+ mayonis + garam + perahan limau nipis=gaul sebati )

3. bakar sehingga garing. Angkat..Makan waktu panas-panas sedap


Note :
kalau tak nak buat sandwich bakar..nak makan macam itu aje..
tambah hirisan timun pon sedap jugak



makan-makan dan bersantai







17/7/2009


Update cerita Jumaat Lepas... Hari Jumaat merupakan cuti umum kat sini so saya berkesempatan mengajak Zana sekeluarga datang ke rumah lagipon dia nak balik for goods ke Malaysia tak lama lagi serta jemput kak syida sekeluarga baru pindah Dubai dari RAK....dan tak pernah lagi datang rumah sajelah buat makan-makan sket...
Lepas makan-makan dan lepak-lepak ajak kak syida dan anak-anak mandi manda kat swimming pool atas apt....budak-budak ajelah yang mandi...mak budak lepak-lepak bersantai aje...Zana balik dulu so dia tak join bersantai kena panas dan bahang dubai di waktu petang...walaupon bersantai kat tepi pool tu kejap aje bahang dan kepanasan betul-betul terasa tak tahan hehehehe..exceli budak-budak tu memang seronok mandi tak ingat panas ke apa...tapi kita yang tak tahan panas

Menu yang saya hidangkan untuk BRUNCH (breakfast & lunch) mee bandung, bihun sup,nasi goreng, pau kacang merah, bun kacang merah, bun inti coklat, kek black forest, air longan susu..walaupon penat tapi seronok sekali sekala dapat berkumpul.

Friday, July 17, 2009

Black Forest Cake







16/7/2009

semalam saya buat kek ni...tapi serbuk koko dah abis pulak tak cukup...so kek tu kaler coklat pucat sketlah tapi memang sedaplah rasanya.. dan saya gantikan buah ceri dengan buah strawberry sebab budak-budak suka makan..1st time buat menjadi sukanya hati..

Resepi Black Forest Cake
copy paste dari Myresepi - Terima Kasih

Bahan-bahan ( Saiz 9" )
120 gm gula kastor
100 gm tepung gandum
20 gm serbuk koko (saya guna 10 gm serbuk koko so kek saya pucat sket)
4 biji telur
10 gm ovalette/quick75
20 gm air
1 sk esen vanila
1/2 sudu teh baking powder (saya tambah baking powder)
20 ml minyak jagung (saya cairkan mentega)


Untuk hiasan :
Nondiary whipping cream (dipukul sehingga kembang),
Jem blueberry
ceri merah (saya letak buah strawberry)
Chocolate rice


Cara-cara
1. Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Putar pada kelajuan tinggi selama 10-15 minit. 2. Perlahankan putaran, masukkan minyak.
3. Griskan loyang, masukkan adunan dan bakar selama 30-35 minit.
4. Sejukan kek, potong 2 lapisan. Sapu krim dan letakkan beri.
Naikkan kek atas lapisan yang telah dikrim tadi dan sapu semua bahagian kek dengan krim. Saya memang sapu sedikit.
5. Hiaslah mengikut citarasa kita.



Wednesday, July 15, 2009

Ayam Tandori & Burger





14/7/2009


Menu semalam...pagi breakfast roti burger dan tengahari makan ayam tandori + sayur campur


RESEPI AYAM TANDORI
copy paste dari blog Ros Tokyo - Terima Kasih



Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam dipotong 4 (saya guna ayam drumstick)
3 sudu besar yogurt
1 sudu besar serbuk paprika
1 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar madu
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
sedikit pewarna merah (tak guna pun takpe, cuma nak naikkan seri ayam tu nnt)
sedikit kunyit serbuk.
beberapa titik lemon juice



Caranya
1. Gaul semua bahan dan perap lebih kurang 3 jam atau lebih.
2. Kemudian bakar pada suhu 180-200 darjah selama 30 minit hingga 40 minit ataupun sehingga permukaan nye perang. Angkat dah hidangkan.
Selamat mencuba.

Bunga pemberian Ros Tokyo - arigato


Terima kasih kepada Ros Tokyo sudi bagi akak bunga fresh yang baru dipetik ni

suka bangat cantik gitu - arigato!

semoga persabahatan kita kekal selamanya..Insyallah..


Sunday, July 12, 2009

Ikan Bakar Portugis


12/7/2009

Selalu saya masak ikan bakar cecah dengan air asam...tapi hari ni nak ubah selera pulak..try buat ikan bakar portugis...rata-rata kekawan blogger banyak dah try dah ni...1st time saya mencubanya...memang berbaloi lah tak rugi mencuba resepi ni...kaw kaw punye sedap hehehehe tak caya buatlah sendiri hehehhe...cuma saya tak beli daun pisang guna aluminium foil je..kalau letak kat tengah aluminium tu daun pisang pastu balut balut sure lagi sedap aroma daun pisang ni kan..


RESEPI Ikan Bakar Portugis
copy paste blog Noreen UK - Terima Kasih


Bahan-bahan:
4 ekor ikan kembung
3 helai daun limau purut - dihiris halus
3 sudu besar sos cili thai
3 sudu besar minyak
garam dan gula secukup rasa
daun pisang (saya tak letak)
aluminium foil

Bahan2 kisar (kisar dengan 100ml air):
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji buah keras (saya tak letak)
1 batang serai
2cm lengkuas (saya tak letak)
1cm kunyit
2 biji cili merah - dibuang biji
2-3 biji cili padi
3 sudu besar pes cili (cili kisar)
1cm belacan - dibakar dahulu
jus dari 1 biji limau nipis


cara:
1. lumur ikan dengan garam dan perap selama 20 minit
2. panaskan minyak
3. tumis bahan2 kisar sehingga wangi
4. masukkan sos cili thai dan kacau rata
5. bila kuah bertambah pekat, bubuh garam dan gula
6. angkat
7. letak sehelai daun pisang di atas aluminium foil
8. sudukan sedikit kuah
9. letakkan ikan dan bubuh lagi kuah diatasnya
10. taburkan daun limau purut dan bungkus kemas
11. bakar pada suhu 200C selama 30 min atau sehingga masak
12. boleh juga dipanggang di atas bara api atau di masak di atas kuali leper
source: puan norzailina nordin


gelagat budak-budak



Sesaje upload gambar dalam kamera....lagipon tak da apa nak update gambar masakan..bukannya tak masak..tapi masak yang biasa-biasa je..

emm gambar budak-budak ini tengah main marry go round kat play area dekat Lamcy Plaza...dan gambar kat atas tu kat lobby apartment sambil tunggu papa ambil kereta dari basement untuk pergi jalan-jalan.. Kakak sekarang suka bergaya...nak pakai spec mata pink, skirt pink dan siap nak bawa beg...nama pon budak pompuan kan hehehhehe...adiknya kereta mainan + pistol mainan mesti tak tinggal bawa ke mana-mana dia pergi...time baik okaylah budak-budak ni...time hangin kus kus pengsan mama dia nak melayan kerenah diaorg ni

Friday, July 10, 2009

Seri Muka

9/7/2009

Dah lama teringin nak buat kuih seri muka ni tapi asyik bertangguh aje...semalam ada kelapangan buatlah kuih ni...nasib le menjadi..amatur potong tak berapa cantik comot je heheheheh...agaknya tak berapa sejuk dah potong hehehehe anak-anak tak sabar nak makan..lapisan atas tu saya blend je senang je pastu tapis..



RESEPI Kuih Seri Muka

NanaSyam Myresepi - Terima Kasih

Bahan-bahan ( size loyang 22cm / 3'' )

Bahan lapisan bawah:-
500gm beras pulut
400ml santan cair
1 st garam
2 sm minyak


Bahan lapisan atas:- (saya blend semua dan tapis)
120gm tepung gandum
3 sm tepung jagung
140gm gula
3 biji telur
450ml santan pekat
1/2 st garam
300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (saya guna pandan paste)

(bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 st pandan paste)


Cara-cara
Untuk lapisan bawah:-
A) Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
B) Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
C) Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
D) Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
E) Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
F) Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
Untuk lapisan atas:-
1) Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.
2) Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...
3) Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendakla ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!!
4) Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min atau 1jam....
PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!